ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

+36 (70) 326 4014

OKTATÁSI KÖZPONT

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON

naponta frissülő hasznos tartalom

WEBÁRUHÁZ

15000 Ft fölött ingyen szállítunk!

StudioFlash Szakmai blog

Horváth Csaba

Körömfotózás - hogyan fotózzunk körmöt szépen

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 0

Címkék Műköröm

Előre leszögezem, nem vagyok profi fotós és nem is akarok senkiből profi fotóst csinálni. Ez a cikk abban próbál segíteni, hogy hogyan tudjátok kis befektetéssel és odafigyeléssel feldobni a körmös fotókat. Nem kellenek szuper százezeres gépek és vakuk. Persze ez lenne az ideális, de nem mindenkinek adatik meg és nem is mindenkit érdekel. A minta felvételeket telefonnal fogom készíteni, bár itt nálunk a StudioFlashnél profi vakukkal, gépekkel és kiegészítőkkel dolgozunk, de mint említettem ez a cikk nem a profi fotósoknak szól. A fényképeken Fanni, a webáruházas kollegina keze és körme – amit saját maga csinált otthon – látható.
Azért az durva, hogy egy nagy szépségipari oktatóközpontban nem lehet találni senkit, akinek elfogadható körme lenne, és még el is hajtott az összes tanár, amikor modellnek kértem fel őket... :-) Így köszönöm Fanninak itt is :-)


Kéztartás

Mindig tartsd nyugodtan és természetesen a kezed. Ne feszengj, mert az látszik a képen. Nyugodt helyzetben kevesebb a ránc is! Ha nem tudod nyugodtan tartani a kezed, akkor inkább tarts egy tárgyat a kezedben, erről lentebb olvashatsz még bővebben.

Háttér

Ez az egyik legfontosabb eleme a köröm fotózásnak! Az emberek hajlamosak elkalandozni a lényegtől, a háttérben található nappalid, körmös cuccaid, porelszívód, kiscicád felé. A köröm legyen hangsúlyos! Számtalan körömfotót látok porelszívó rács előtt vagy körmös márkák logózta törölköző előtt. Attól nem lesz szebb a munkád, hogy felaggatod idegen cégek logóival! Sőt, olyan vád is érhet, mintha kompenzálni akarnál valamit! De bőven akad papírtörlő előtt készült kép is, ez talán rosszabb, mint a logós-cicás kombináció. Igazából a háttérválasztás az a momentum, amivel a legkisebb befektetéssel a legnagyobbat tudod dobni a fotódon. Egy szép selyemanyag, vagy egy egységes szövet háttér bőven megteszi. Vegyél több színű anyagot és akkor a köröm színéhez illő hátteret tudsz varázsolni, ennél szebb kevés van. Általánosságban az lenne a jó, ha a háttér - néhány esettől eltekintve - mindig világos színű lenne. Ha meg tudod oldani és olyan géped van, akkor az is jó, ha a háttér teljesen a homályba vész.

Elrettentés képpen raktam ide ezeket a képeket, a blog hátralévő részében találhattok majd pozitív példát is.
Hogyan fotózzunk körmöt 1 Hogyan fotózzunk körmöt 1

A fény a kulcsszó

A fény a kulcsszó! Minél jobb és több fényt használsz, a kamerádnak annál kevesebbet kell optikailag és szoftveresen korrigálni a képen, ami azt jelenti, hogy jobban tud koncentrálni a körmödre és az élességre.

Természetes fény
Sokan a természetes fényre esküsznek. Van alapja, hiszen a napból érkező fehér fény sugároz olyan hullámhosszon és olyan hőmérsékleten (5600 Kelvin), ami a legtöbb színt teszi láthatóvá számunkra és a fényképezőgépeink számára is. Ugyanakkor legalább annyi hátránya is van, mint előnye, ugyanis ezeket az adatokat csak ideális körülmények között produkálja pl.: tiszta égbolt, megfelelő időpont stb. A napkelte és a naplemente is már teljesen eltér az ideális értékektől. És akkor még nem beszéltem arról, hogy a napfény árnyékol, nem irányítható, és közvetlenül a tárgyra sütve kiégeti annak világos színeit a fotós masinákban. Ha a természetes fényt választod, próbálj meg olyan helyre menni, ahol el tudod kerülni a közvetlen napsütést, tehát szűrt fényt tudsz előállítani. Tiszta időben lakásban, az ablak legyen mögötted és ne melletted, mert akkor árnyék lesz mondjuk az összezárt ujjaid között.

1. kép: Felhős időben a szabadban készült.
2. kép: Sütött a nap, de nem volt közvetlen napsütés. Érdemes az 1-es képpel összehasonlítani, sokkal teltebbek a színek a képen, különösen a bőrön lehet észrevenni. Pedig mind a kettő természetes fényben készült!
3. kép: Közvetlen napsütés, sok árnyékkal. Szinte kikerülhetetlen az árnyék itt-ott a napsütésben.
4. kép: Beltérben készült háttérben az ablakkal. Sütött a nap. Egész jól sikerült, de mivel itt is egy irányból jött a fény, ezért a második ujjperceknél már látszik sötét tónus, amit az egy irányból (nem felülről) jövő fény okoz.

Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 1 Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 2 Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 3 Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 4

Lámpa fény
Óriási előnye, hogy állandó fényforrást biztosít. Reggel, délben, este mindig. Irányítható, feljebb, illetve lejjebb állítható. Egy rendes, fehér fényű lámpával megtalálható az ideális megvilágítás. Fontos, hogy fehér fényű legyen és ne meleg vagy hideg fehér. A meleg fehér sárgásít, a hideg fehér kékít, illetve kifakítja a színeket az emberi szem számára is, hát még a gépek érzékelőjét.

Láthatjuk a képen, hogy távol áll a profi fotótól, de nincs zavaró háttér, nincs zavaró árnyék (csak a tenyéren, de ez orvosolható azzal, ha az ujjaidat a tenyeredre támasztod, ez ízlés kérdése, a lényeg az ujjak és a köröm), minden majdnem színhelyesen látszik. Itt arra kell vigyázni, hogy mivel ezen látszik a legjobban a kéz, ezért a hibák is jobban kijönnek, de erre azt tudom mondani, hogy szépen kell dolgozni :-)

Hogyan fotózzunk körmöt lámpafény

Vaku
A telefonok vakuját nem erőltetném. Nem szórt fény, minden becsillan, nem erre való eszköz! Hangsúlyozom, hogy a telefonok vakuját! Studio vakukat persze lehet használni, mi is ilyet használunk, de a telefon vakuja nem jó.

1. kép: Telefon vakuval készült kép, bár sehol nem csinál árnyékot, de a csillanások, főleg rossz háttér előtt nagyon zavaró. A kép szélei felé, ahová nem jutott a vakuból, ott egyre sötétedik...
2. kép: Profi vakuszettel készült kép. Jól szemlélteti, hogy nagyon is lehet vakuval dolgozni, de a telefonon ne erőltessük

Hogyan fotózzunk körmöt vaku 1 Hogyan fotózzunk körmöt vaku 2

Kézápolás fénykép előtt

- Hidratálás. Használjunk olajat a körömágyon. Főleg akkor javasolt, ha száraz a bőr. De vigyázat, ha túl sok olajat használsz, akkor az becsillanhat a képbe. Ilyenkor töröljük le, a hidratáció már úgyis megtörtént, nem fog száraznak tűnni és cserébe még be sem csillan.
- Távolítsuk el vagy vágjuk le a megmaradt bőrdarabokat, valamint tisztítsuk meg a bőrt például a kifolyt körömlakktól
- Győződj meg róla, hogy minden köröm ugyan olyan méretű és formájú. Nem kapcsolódik közvetlen a fotózás tárgykörébe, de azért nem mindegy, hogy mit fogsz fotózni :-)

Szögek, beállítások

Készíts jó sok fotót a körömről különböző szögekből, hogy ki tudd választani a legszebbet közülük. Utólag, amikor már a vendég elment és nincs lehetőséged megismételni a fotót, és az az egy, amit csináltál nem lett jó, az kínos. Itt is érvényes, hogy kerüld az olyan beállítást, ami árnyékot vethet, például az ujjak között vagy az ujjak valamelyik oldalán, ha oldalról esik a fény rá.

Fogjak valamit a kezemben fotózás alatt?

Sokan úgy fotóznak, hogy a körömlakkot, vagy a gél-lakkot, amivel a köröm készült fogják a kezükben. Az első és legfontosabb, hogy a tárgy, amit a kezedbe fogsz az csak egy kiegészítő valami! A lényeg a köröm! Nem szabad, hogy elterelje a figyelmet a témáról. Ne legyen az a valami nagy, színben és lehetőleg témában is kötődjön körömhöz. Itt majdnem azok a szabályok érvényesek, mint a háttérválasztásnál. Lehet fogni virágot, selyem vagy szöveg anyagot, ékszereket, de soha ne ez legyen a hangsúlyos!

Utómunka

Mivel keveseknek van ideje profi utómunkára, ezért inkább a telefonokban, a közösségi hálózatokon elérhető filterekről szólnék. A legtöbb ezek közül használhatatlan számunkra, hiszen jelentősen belenyúlnak a színekbe, tónusokba, de van néhány hasznos is. Ilyen például a mezei világosító/sötétítő filter. Ez hasonlóan működik a nagy programokban megtalálhatókkal. Bátran merjünk világosítani a képen, ha úgy érezzük sötétre sikerült, egy bizonyos határig, ami még nem megy a színek és a kontraszt kárára. A kontraszton is állíthattok, hogy életet vigyetek a képbe. Azért lehet próbálgatni a többit is, de egy szép natúr, jól megvilágított és hátterezett körömnél nincs szebb.

Le is tudtok tölteni képszerkesztő alkalmazásokat. Az adott telefon boltjába (iStore, Google play, Windows) beírjátok, hogy photo editor és itt nagyon ügyes és hasznos dolgokat találhattok. Ki is emelnék egyet: pixlr.

Összefoglalásként

A természetes fény vs lámpafény kérdésben szerintem egyértelműen a fehér fényű lámpa győzött az időjárástól való függetlensége, az irányíthatósága és színkiemelő képessége miatt. Ha mégis a természetes fényt választjátok, akkor kerüljétek a közvetlen napsütést és ügyeljetek az árnyékokra! Azt gondolom a háttér kérdésében is egyértelmű, hogy a kevés a több és kis odafigyeléssel gyönyörűen kiemelhetőek a munkáink. És készíts mindig sok fotót, az egyik biztos jó lesz. :-)

Mindenkinek sok fényt és szép körmöket kívánok :-)
Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 13 értékelés | Átlag értékelés: 5

Címkék Műköröm

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hasznos tanácsok, érdekességek, újdonságok. Most azonnali tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!

Neved

E-mail

Hozzászólások

Jelenleg még nem érkezett hozzászólás a témában!

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Tip zselés köröm selyemszál megerősítéssel, természetes szín, forma Tip zselés köröm selyemszál megerősítéssel, természetes szín, forma
Raidl-Szőke Szilvia | 2020-01-30

Ebben videóban egy "C" ív nélküli, természetes formájú, tip-zselés körmöt építünk selyemszál megerősítéssel. Remek köröm stabilizáló technika, még szalonmunkánál is! Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Körömdíszítés 3D-ben: Plastiline gél és porcelán összehasonlítás Körömdíszítés 3D-ben: Plastiline gél és porcelán összehasonlítás
Kristóf Csilla | 2019-12-14

Ha körömdíszítés akkor Plastiline gél vagy Porcelán? Neked melyik ugrik be elsőre? A blogban erre keressük a választ! Előnyök-Hátrányok és szép körömdíszítések! Tovább >>

MűkörömKöröm díszítés
Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek
Koszta Dóra | 2019-08-23

A műkörmös szakmában és szakmáról nagyon sok a tévhit, persze főként az információ hiány az ok. Most átnézzük a legtöbbeket érdeklő kérdéseket és eloszlatjuk őket! Tovább >>

MűkörömKézápolás
Legolvasottabb bejegyzések
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
A műkörmös és a fertőtlenítés - Horror tanmese megtörtént esetből A műkörmös és a fertőtlenítés - Horror tanmese megtörtént esetből
Raidl-Szőke Szilvia | 2017-07-05

Mindig az az unalmas eszköz és kézfertőtlenítés... Az órán is utáltam, mindig rám szóltak, ha kihagytam. A cikkből egyértelműen kiderül miért szólunk rátok! Tovább >>

Műköröm
Az allergia és a műszempilla - erre figyelj! Az allergia és a műszempilla - erre figyelj!
Kuti Ágnes | 2016-08-17

Ha tudod, hogy vannak általános allergiás tüneteid és műszempillát akarsz felrakni, légy nagyon körültekintő! Íme egy esettanulmány, én így jártam! Tovább >>

AllergiaMűszempillaMűszempilla ragasztó
Műkörömépítés: Tip vagy sablon? Műkörömépítés: Tip vagy sablon?
Raidl-Szőke Szilvia | 2016-11-17

Tényleg elavult a tip? Milyen esetekben kell tippel és milyen esetekben sablonnal körmöt építeni? Egyáltalán ki dönti ezt el? Szilvi eloszlatja a tévhiteket! Tovább >>

Műköröm
Tökéletes mosolyvonal titka: A szép francia műköröm Tökéletes mosolyvonal titka: A szép francia műköröm
Raidl-Szőke Szilvia | 2017-05-27

A mosolyvonal kialakítása az egyik legnehezebb feladat a kezdő körmösnek. Nélküle szinte lehetetlen a francia köröm készítése zseléből vagy porcelánból. Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Összes blog, témák szerint

Keresés az oldalon

Magánoktatás

MAGÁNOKTATÁS
StudioFlash beiratkozásBeiratkozás:

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.
(11-es kapucsengő)
A járvány idején zárva vagyunk. Csak telefonon és emailen vagyunk elérhetőek.

+36 (70) 326 4014
+36 (70) 326 4014

info@studioflash.hu

Térkép >>

Ügyfélszolgálat
Bornemissza Zsófia
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Bornemissza Zsófia

Oktatásszervező
Ludányi Fanni
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Ludányi Fanni

Hírlevélfeliratkozás

Most azonnal hasznos tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!
Iratkozz fel: