Horváth Csaba

Körömfotózás - hogyan fotózzunk körmöt szépen

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 0

Címkék Műköröm

Mivel az elmúlt években a technikai lehetőségek és az igények sokat változtak, újra elővettük a körömfotózás témakörét 2021-ben. Olvasd el frissebb írásunkat a témában ide kattintva!

Előre leszögezem, nem vagyok profi fotós és nem is akarok senkiből profi fotóst csinálni. Ez a cikk abban próbál segíteni, hogy hogyan tudjátok kis befektetéssel és odafigyeléssel feldobni a körmös fotókat. Nem kellenek szuper százezeres gépek és vakuk. Persze ez lenne az ideális, de nem mindenkinek adatik meg és nem is mindenkit érdekel. A minta felvételeket telefonnal fogom készíteni, bár itt nálunk a StudioFlashnél profi vakukkal, gépekkel és kiegészítőkkel dolgozunk, de mint említettem ez a cikk nem a profi fotósoknak szól. A fényképeken Fanni, a webáruházas kollegina keze és körme – amit saját maga csinált otthon – látható.
Azért az durva, hogy egy nagy szépségipari oktatóközpontban nem lehet találni senkit, akinek elfogadható körme lenne, és még el is hajtott az összes tanár, amikor modellnek kértem fel őket... :-) Így köszönöm Fanninak itt is :-)


Kéztartás

Mindig tartsd nyugodtan és természetesen a kezed. Ne feszengj, mert az látszik a képen. Nyugodt helyzetben kevesebb a ránc is! Ha nem tudod nyugodtan tartani a kezed, akkor inkább tarts egy tárgyat a kezedben, erről lentebb olvashatsz még bővebben.

Háttér

Ez az egyik legfontosabb eleme a köröm fotózásnak! Az emberek hajlamosak elkalandozni a lényegtől, a háttérben található nappalid, körmös cuccaid, porelszívód, kiscicád felé. A köröm legyen hangsúlyos! Számtalan körömfotót látok porelszívó rács előtt vagy körmös márkák logózta törölköző előtt. Attól nem lesz szebb a munkád, hogy felaggatod idegen cégek logóival! Sőt, olyan vád is érhet, mintha kompenzálni akarnál valamit! De bőven akad papírtörlő előtt készült kép is, ez talán rosszabb, mint a logós-cicás kombináció. Igazából a háttérválasztás az a momentum, amivel a legkisebb befektetéssel a legnagyobbat tudod dobni a fotódon. Egy szép selyemanyag, vagy egy egységes szövet háttér bőven megteszi. Vegyél több színű anyagot és akkor a köröm színéhez illő hátteret tudsz varázsolni, ennél szebb kevés van. Általánosságban az lenne a jó, ha a háttér - néhány esettől eltekintve - mindig világos színű lenne. Ha meg tudod oldani és olyan géped van, akkor az is jó, ha a háttér teljesen a homályba vész.

Elrettentés képpen raktam ide ezeket a képeket, a blog hátralévő részében találhattok majd pozitív példát is.
Hogyan fotózzunk körmöt 1 Hogyan fotózzunk körmöt 1

A fény a kulcsszó

A fény a kulcsszó! Minél jobb és több fényt használsz, a kamerádnak annál kevesebbet kell optikailag és szoftveresen korrigálni a képen, ami azt jelenti, hogy jobban tud koncentrálni a körmödre és az élességre.

Természetes fény
Sokan a természetes fényre esküsznek. Van alapja, hiszen a napból érkező fehér fény sugároz olyan hullámhosszon és olyan hőmérsékleten (5600 Kelvin), ami a legtöbb színt teszi láthatóvá számunkra és a fényképezőgépeink számára is. Ugyanakkor legalább annyi hátránya is van, mint előnye, ugyanis ezeket az adatokat csak ideális körülmények között produkálja pl.: tiszta égbolt, megfelelő időpont stb. A napkelte és a naplemente is már teljesen eltér az ideális értékektől. És akkor még nem beszéltem arról, hogy a napfény árnyékol, nem irányítható, és közvetlenül a tárgyra sütve kiégeti annak világos színeit a fotós masinákban. Ha a természetes fényt választod, próbálj meg olyan helyre menni, ahol el tudod kerülni a közvetlen napsütést, tehát szűrt fényt tudsz előállítani. Tiszta időben lakásban, az ablak legyen mögötted és ne melletted, mert akkor árnyék lesz mondjuk az összezárt ujjaid között.

1. kép: Felhős időben a szabadban készült.
2. kép: Sütött a nap, de nem volt közvetlen napsütés. Érdemes az 1-es képpel összehasonlítani, sokkal teltebbek a színek a képen, különösen a bőrön lehet észrevenni. Pedig mind a kettő természetes fényben készült!
3. kép: Közvetlen napsütés, sok árnyékkal. Szinte kikerülhetetlen az árnyék itt-ott a napsütésben.
4. kép: Beltérben készült háttérben az ablakkal. Sütött a nap. Egész jól sikerült, de mivel itt is egy irányból jött a fény, ezért a második ujjperceknél már látszik sötét tónus, amit az egy irányból (nem felülről) jövő fény okoz.

Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 1 Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 2 Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 3 Hogyan fotózzunk körmöt fényforrás 4

Lámpa fény
Óriási előnye, hogy állandó fényforrást biztosít. Reggel, délben, este mindig. Irányítható, feljebb, illetve lejjebb állítható. Egy rendes, fehér fényű lámpával megtalálható az ideális megvilágítás. Fontos, hogy fehér fényű legyen és ne meleg vagy hideg fehér. A meleg fehér sárgásít, a hideg fehér kékít, illetve kifakítja a színeket az emberi szem számára is, hát még a gépek érzékelőjét.

Láthatjuk a képen, hogy távol áll a profi fotótól, de nincs zavaró háttér, nincs zavaró árnyék (csak a tenyéren, de ez orvosolható azzal, ha az ujjaidat a tenyeredre támasztod, ez ízlés kérdése, a lényeg az ujjak és a köröm), minden majdnem színhelyesen látszik. Itt arra kell vigyázni, hogy mivel ezen látszik a legjobban a kéz, ezért a hibák is jobban kijönnek, de erre azt tudom mondani, hogy szépen kell dolgozni :-)

Hogyan fotózzunk körmöt lámpafény

Vaku
A telefonok vakuját nem erőltetném. Nem szórt fény, minden becsillan, nem erre való eszköz! Hangsúlyozom, hogy a telefonok vakuját! Studio vakukat persze lehet használni, mi is ilyet használunk, de a telefon vakuja nem jó.

1. kép: Telefon vakuval készült kép, bár sehol nem csinál árnyékot, de a csillanások, főleg rossz háttér előtt nagyon zavaró. A kép szélei felé, ahová nem jutott a vakuból, ott egyre sötétedik...
2. kép: Profi vakuszettel készült kép. Jól szemlélteti, hogy nagyon is lehet vakuval dolgozni, de a telefonon ne erőltessük

Hogyan fotózzunk körmöt vaku 1 Hogyan fotózzunk körmöt vaku 2

Kézápolás fénykép előtt

- Hidratálás. Használjunk olajat a körömágyon. Főleg akkor javasolt, ha száraz a bőr. De vigyázat, ha túl sok olajat használsz, akkor az becsillanhat a képbe. Ilyenkor töröljük le, a hidratáció már úgyis megtörtént, nem fog száraznak tűnni és cserébe még be sem csillan.
- Távolítsuk el vagy vágjuk le a megmaradt bőrdarabokat, valamint tisztítsuk meg a bőrt például a kifolyt körömlakktól
- Győződj meg róla, hogy minden köröm ugyan olyan méretű és formájú. Nem kapcsolódik közvetlen a fotózás tárgykörébe, de azért nem mindegy, hogy mit fogsz fotózni :-)

Szögek, beállítások

Készíts jó sok fotót a körömről különböző szögekből, hogy ki tudd választani a legszebbet közülük. Utólag, amikor már a vendég elment és nincs lehetőséged megismételni a fotót, és az az egy, amit csináltál nem lett jó, az kínos. Itt is érvényes, hogy kerüld az olyan beállítást, ami árnyékot vethet, például az ujjak között vagy az ujjak valamelyik oldalán, ha oldalról esik a fény rá.

Fogjak valamit a kezemben fotózás alatt?

Sokan úgy fotóznak, hogy a körömlakkot, vagy a gél-lakkot, amivel a köröm készült fogják a kezükben. Az első és legfontosabb, hogy a tárgy, amit a kezedbe fogsz az csak egy kiegészítő valami! A lényeg a köröm! Nem szabad, hogy elterelje a figyelmet a témáról. Ne legyen az a valami nagy, színben és lehetőleg témában is kötődjön körömhöz. Itt majdnem azok a szabályok érvényesek, mint a háttérválasztásnál. Lehet fogni virágot, selyem vagy szöveg anyagot, ékszereket, de soha ne ez legyen a hangsúlyos!

Utómunka

Mivel keveseknek van ideje profi utómunkára, ezért inkább a telefonokban, a közösségi hálózatokon elérhető filterekről szólnék. A legtöbb ezek közül használhatatlan számunkra, hiszen jelentősen belenyúlnak a színekbe, tónusokba, de van néhány hasznos is. Ilyen például a mezei világosító/sötétítő filter. Ez hasonlóan működik a nagy programokban megtalálhatókkal. Bátran merjünk világosítani a képen, ha úgy érezzük sötétre sikerült, egy bizonyos határig, ami még nem megy a színek és a kontraszt kárára. A kontraszton is állíthattok, hogy életet vigyetek a képbe. Azért lehet próbálgatni a többit is, de egy szép natúr, jól megvilágított és hátterezett körömnél nincs szebb.

Le is tudtok tölteni képszerkesztő alkalmazásokat. Az adott telefon boltjába (iStore, Google play, Windows) beírjátok, hogy photo editor és itt nagyon ügyes és hasznos dolgokat találhattok. Ki is emelnék egyet: pixlr.

Összefoglalásként

A természetes fény vs lámpafény kérdésben szerintem egyértelműen a fehér fényű lámpa győzött az időjárástól való függetlensége, az irányíthatósága és színkiemelő képessége miatt. Ha mégis a természetes fényt választjátok, akkor kerüljétek a közvetlen napsütést és ügyeljetek az árnyékokra! Azt gondolom a háttér kérdésében is egyértelmű, hogy a kevés a több és kis odafigyeléssel gyönyörűen kiemelhetőek a munkáink. És készíts mindig sok fotót, az egyik biztos jó lesz. :-)

Mindenkinek sok fényt és szép körmöket kívánok :-)
Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 31 értékelés | Átlag értékelés: 4.9

Címkék Műköröm

StudioFlash hírlevél
Maradj velünk kapcsolatban!

Hasznos tanácsokért, érdekességekért, újdonságokért iratkozz fel hírlevelünkre, és webáruházunkban felhasználható 5%-os kuponnal jutalmazunk.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

Hozzászólások

Jelenleg még nem érkezett hozzászólás a témában!

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom? Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom?
Kristóf Csilla | 2023-06-20

Lehet-e sikeres a műkörmös vállalkozásod csak gél lakkozással? Ismerd meg stratégiáinkat, hogyan kommunikálj vendégekkel, ha nem szeretsz körmöt építeni! Tovább >>

FlashTalkMűköröm
Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre
Pantoleon Aliki (Alice) | 2023-06-20

Növeld a hatékonyságod műkörmösként! Műköröm tippek az eszköz- és anyagválasztásról, csiszológépes technikákról a minőség megőrzése mellett, ami ugye a legfontosabb. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük? Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük?
Kristóf Csilla | 2023-06-06

Kell-e pihentetni a körmöt? Ez a probléma egyidős a körmözéssel. Most ezt a témát fogjuk alaposan kivesézni. Megnézzük miért is lehet gyenge az a köröm valójában. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Legolvasottabb bejegyzések
Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság
Janó Szilvia | 2019-07-28

Mi az a szempilla lifting? És hogyan érhetjük el vele a látványos nyitott szem hatást? Most alaposan kivesézzük ezt a technikát. Gyertek, emeljétek velem a pillákat! Tovább >>

MűszempillaMűszempilla alátétMűszempilla ragasztó
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről
Janó Szilvia | 2018-09-22

Új vendég esetén a műszempilla építés előtt nagyon fontos az igények felmérése és a megfelelő tájékoztatás az építésről és a szempillák viseléséről. Tovább >>

Műszempilla
Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell
Koszta Dóra | 2019-03-23

A porcelán egy fantasztikus műkörmös alapanyag. Sokan ezt nem látják be, bár sok pozitív tulajdonsága van. A cikkben bemutatunk párat és építünk egy porcelán körmöt Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren
Kristóf Csilla | 2020-03-22

A megerősített gél lakk technikája egy remek eljárás! A blogban gyönyörű képeken és hasznos leírásokon keresztül végigvesszük születését, előnyeit és hátrányait Tovább >>

Gél lakk
Összes blog, témák szerint