ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

+36 (70) 326 4014

OKTATÁSI KÖZPONT

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON

naponta frissülő hasznos tartalom

WEBÁRUHÁZ

15000 Ft fölött ingyen szállítunk!

StudioFlash Szakmai blog

Kocsis-Miklós Enikő

Körömnyomda - használat, minták, tippek-trükkök

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 0

A körömnyomda egy méltán népszerű díszítési technika, mert gyors, látványos és elkészítése roppant egyszerű. Segítségével olyan aprólékos mintákat is a körmökre tudunk varázsolni, melyeket szabadkézzel festve aligha. A következőkben mindent bemutatunk a körömnyomdáról, hogy tökéletes díszítéseket tudj készíteni.

Előkészületek

A köröm elkészítésén kívül – legyen az hagyományosan lakkozott, épített zselés vagy porcelán, esetleg gél lakkozott - semmi különösebb, a szokásostól eltérő előkészületet nem igényel, csak a körömnyomdázáshoz nélkülözhetetlen anyagokra, kellékekre lesz szükséged.

Körömnyomdásázás előkészületek - Szépen elrendezett asztal Körömnyomdásázás előkészületek

Érdemes a munkaterületet védeni, használj mindig papírtörlőt! A körömnyomdázáshoz kifejlesztett nyomdalakkok rendkívül gyorsan száradnak, így a gördülékeny munka érdekében ügyelj arra, hogy mindig minden kéznél legyen. Már az elején rendezd el úgy az anyagokat, eszközöket, hogy kényelmesen hozzáférj mindenhez a munka során.

A körömnyomda készítése előtt tisztázd a vendégeddel, hogy nagyjából milyen mintát képzelt el, és csak az ennek megfelelő nyomdalemezeket mutasd meg neki első körben, hogy megkönnyítsd a választást.

Körömnyomda szett – A legszükségesebb anyagok, eszközök

Összeszedtük egy csokorba neked azokat a termékeket, alapanyagokat, amikre feltétlenül szükséged lesz a körömnyomdázás során.

Amik nem hiányozhatnak a körömnyomda szettedből:

 • körömnyomda
 • körömnyomda lemez
 • körömnyomda lakk
 • lehúzó kártya
 • szösztelenítő henger
 • körömlakklemosó
Körömnyomda szett

Körömnyomda lemez – Ilyen a jó lemez

Számtalan gyártó és forgalmazó kínál nyomdalemezeket Magyarországon és külföldön egyaránt, ám vigyázni kell, hiszen nem mindegyik egyforma minőségű. Ha a körömnyomdázással való ismerkedéskor elsőre rossz lemezt választunk, az egy életre elveheti a kedvünket ettől szuper és mókás körömdíszítési technikától.

Mire figyeljünk a nyomdalemez választásakor?

Az a jó nyomdalemez, amin a minták elég mélyre vannak vésve, a motívumok kifogástalanok és aprólékosan, pontosan kidolgozottak. Figyelj arra, hogy a lemezek védőfóliával legyenek ellátva, mert bármilyen kisebb-nagyobb karcolás is tönkreteheti őket (a fólia eltávolítása után is ügyelni kell arra, hogy a saját tokjukban, vagy nyomdalemez tartóban tároljuk őket).

Körömnyomda kiválasztása - fólia Körömnyomda mély barázdák

Körömnyomda lakk – Mert nem mindegy, hogy milyen

A körömnyomdázáshoz speciális nyomdalakkokra lesz szükséged. A nyomdalakkok sokkal sűrűbbek, pigmentáltabbak és gyorsabban száradnak, mint hagyományos társaik. A sima körömlakkok – néhány kivételtől eltekintve – alkalmatlanok a nyomdázásra. Ezzel szemben az erre kifejlesztett körömnyomda lakkok színei élénkebbek, a velük készített minták élesebbek, a gyors száradási idejük miatt pedig nem fogsz értékes perceket veszteni munka közben.

A körömnyomda lakkok néhány fajtái:

 • egyszínű nyomdalakk
 • metál nyomdalakk
 • fólia nyomdalakk
 • gél lakk nyomdalakk
 • nyomda lakkzselé
Nyomdalakkok

Körömnyomda használata – lépésről lépésre

Mint korábban említettük, a körömnyomdázás egy egyszerű folyamat, viszont néhány lépés betartására szükség van ahhoz, hogy klassz munkát tudj kiadni a kezeid közül. Mi most segítünk ebben :-)

 1. mattított felületre nyomdázunk: minden esetben (kivéve a hagyományos körömlakkozásra való nyomdázásnál) figyelünk kell arra, hogy az alapunk matt legyen, hogy tökéletesen meg tudjon tapadni a nyomdalakk az adott felületen
 2. húzzuk le a védőfóliát: bár viccesen hangzik, de előfordulhat, hogy a munka hevében elfeledkezünk erről az apró, de ésszerű lépésről.
 3. nyomdalemez tisztítása: minden használat előtt alaposan tisztítsuk meg a nyomdalemezt, hogy teljesen szennyeződésmentes legyen. A tisztításról bővebben a következő fejezetben írunk részletesen.
 4. nyomdafej mattítása: gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, hogy miért nem tapad meg a nyomdalakk a nyomdafejen. A válasz rendkívül egyszerű: az új nyomdafejet mattítani kell, hogy tökéletes legyen a tapadása, kivéve a clear nyomdafejet, az átlátszó nyomdák esetében langyos, szappanos vizes tisztítás ajánlott
 5. nyomdalakk felvitele: Először minden esetben rázzuk fel a lakkot, ha jól csinálod, hallani fogod a golyót is az üvegben, aztán a kiválasztott mintára kenjük fel a nyomdalakkot, ügyelve a megfelelő mennyiségre (lsd. a képen)
 6. lehúzó kártya használata: a kártyával húzzuk szét a nyomdalakkot, ezzel megtöltve a barázdákat anyaggal. Figyeljünk arra, hogy a lehúzó kártyánk elég rugalmas legyen, mert a kemény kártyák nem képesek a megfelelő mennyiségű lakkot lehúzni, és összekarcolják a lemezt. A kártyán maradt nyomdalakkot mindig töröld bele egy papírtörlőbe, hogy a következő nyomdázásnál ismét tökéletesen tudd használni.
 7. minta felvétele: a kiválasztott mintát két féleképpen tudod felvenni a nyomdafejre, attól függően, hogy keményebb vagy puhább típusút használsz. Az egyik a görgető mozdulatokkal való felvitel (fehér fej), a másik pedig a nyomda függőleges nyomása (áttetsző fej).
 8. körömre való nyomdázás: ha a mintát szépen sikerült felvennünk, innentől nyert ügyünk van. Nincs más dolgunk csak rányomni a köröm felületére a nyomdafejet és örülni a végeredménynek. :-) A nyomdafejet nem szükséges erővel nyomni, mert akkor szétterül az anyag és maszatossá válik a minta. Itt is érvényesek az előző pontban leírtak, használhatod görgető mozdulattal illetve függőlegesen (görgető mozdulattal akkor érdemes, ha a köröm nagyon íves és a nyomdafejünk egy picit keményebb).
 9. utolsó lépések: a kész művet mindig fedjük le, hiszen csak így őrizhetjük meg sokáig munkánk gyümölcsét. Sima lakkozás esetén válassz hagyományos fedőlakkot, műköröm illetve gél lakk díszítésekor pedig gél lakk fedőt (rugalmas fényzselét).
Körömnyomda fólia eltávolítása Nyomdalakk felvitel Nyomdalakk lehúzása-lehúzókártyával Minta felvitele körömnyomdával Minta felvitele körömnyomdával görgető mozdulattal A kész nyomdázott minta


Körömnyomda tisztítása

A tökéletes munka érdekében minden nyomdázás után szükség van az eszközök tisztítására. Két dolgot kell beszerezned:

 • Körömlakklemosó
 • szösztelenítő henger

A nyomdalemez tisztításához körömlakklemosóra lesz szükséged. Minden nyomdázás előtt alaposan töröld át az egész felületét vele. Két minta felvitele között is szükség van erre, hogy a következő köröm nyomdázása is ugyanolyan éles és pontos legyen.

A szösztelenítő henger a nyomdafej tisztításához nélkülözhetetlen. A nyomdafejet szintén minden köröm nyomdázása között tisztítani kell, ügyelve arra, hogy semmiféle lakkmaradvány ne legyen rajta, hiszen az tönkreteheti a következő mintát. A hengerrel egy mozdulattal el tudod távolítani az előző motívumból visszamaradt festéket és nem károsítja a szilikon fejet.

A nyomdafejet tisztíthatod körömlakklemosóval is. Szálmentes törlőkendővel töröld át a felületet addig, amíg az összes festéket és szennyeződést el nem távolítottad maradéktalanul.

Körömnyomda tisztítása körömlakk lemosóval Nyomdafej tisztítása szösztelenítő hengerrel Körömnyomda lemez tisztítás

Tippek, trükkök

A következőkben megosztunk veletek néhány olyan tippet, trükköt, amely nincs benne a hagyományos nyomdázás menetében, de érdemes kipróbálni őket.

 • Körömnyomdázás során óhatatlanul a bőrre is kerül nyomdalakk, aminek az eltávolítása néha nem olyan egyszerű. Ahhoz, hogy időt tudj spórolni, használj bőrvédő folyadékot, ami nem más, mint a folyékony latex. Vidd fel az ecset segítségével a bőrre, várj amíg megszárad, majd nyomdázz. Miután kész vagy, óvatosan húzd le a bőrvédőt, így egy mozdulattal el tudod távolítani a körömágyra került festéket.
 • Nyomdázáshoz használj effekt porokat, pigmenteket, transzferfóliát. Ha ezekkel az anyagokkal szeretnél pluszban díszíteni, akkor minden esetben a fólia nyomdalakkot válaszd a hagyományos nyomdalakkok helyett.
 • A nyomda nem csupán körmökre alkalmazható, ha elég kreatív vagy, akár hobbi célra, ékszerkészítéshez is felhasználhatod őket.
 • körömnyomdából könnyedén tudsz körömmatricát is készíteni. Nincs sok mindenre szükséged a körömnyomda szetten kívül, csupán egy fóliára (erre fogsz mintázni), narancsfapálcára (ez segít majd felszedni a fóliáról a kész matricát).
 • a mintákat nem csak egyszínűben tudod elkészíteni, ha van elég türelmed, akár ki is "színezheted" egy 0-ás ecsettel őket.
 • ha átlátszó nyomdafejet választasz, megkönnyíted a saját dolgod, hiszen pontosan láthatod, hogy hova fog kerülni a kiválasztott minta.
 • Különleges díszítéseket tudunk létrehozni úgy, hogy két féle mintát vagy azonos mintát két színből nyomdázunk a köröm felületre. Ennél a technikánál arra kell vigyázni, hogy az első minta után fedjük a körmöt fényzselével, mattítsuk vissza és ezután nyomdázzuk az újabb motívumot. Így elkerüljük az elkenődést vagy ha a második mintánk nem sikerült, az elsőt nem kell lefedni.

Körömnyomda minták, ötletek

Az alább látható körömnyomda minták mindegyike volt tanulóinktól származik, akikre nagyon büszkék vagyunk és ezúton is köszönjük Nekik.

Karácsonyi körömnyomda minták Arany falevél őszi körömnyomda Fekete csipke körömnyomda minta Fenyőfa téli körömnyomda minta Lézer csillám texturált körömnyomda minta Margaréta virágminta körömnyomdával Oraments damask körömnyomda minta Inda minta körömnyomda
Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 25 értékelés | Átlag értékelés: 5

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hasznos tanácsok, érdekességek, újdonságok. Most azonnali tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!

Neved

E-mail

Hozzászólások

Jelenleg még nem érkezett hozzászólás a témában!

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek
Koszta Dóra | 2019-08-23

A műkörmös szakmában és szakmáról nagyon sok a tévhit, persze főként az információ hiány az ok. Most átnézzük a legtöbbeket érdeklő kérdéseket és eloszlatjuk őket! Tovább >>

MűkörömKézápolás
Balerina köröm, a legkedveltebb körömcsoda Balerina köröm, a legkedveltebb körömcsoda
Surman Andrea | 2019-06-17

Tudtad, hogy a Balerina Köröm reszelésénél első lépésben az alsó párhuzamot reszeljük és csak utána az oldalsót? Mutatjuk a teljes készítés lépéseit, tarts velünk! Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell
Koszta Dóra | 2019-03-23

A porcelán egy fantasztikus műkörmös alapanyag. Sokan ezt nem látják be, bár sok pozitív tulajdonsága van. A cikkben bemutatunk párat és építünk egy porcelán körmöt Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Legolvasottabb bejegyzések
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
A műkörmös és a fertőtlenítés - Horror tanmese megtörtént esetből A műkörmös és a fertőtlenítés - Horror tanmese megtörtént esetből
Raidl-Szőke Szilvia | 2017-07-05

Mindig az az unalmas eszköz és kézfertőtlenítés... Az órán is utáltam, mindig rám szóltak, ha kihagytam. A cikkből egyértelműen kiderül miért szólunk rátok! Tovább >>

Műköröm
Az allergia és a műszempilla - erre figyelj! Az allergia és a műszempilla - erre figyelj!
Kuti Ágnes | 2016-08-17

Ha tudod, hogy vannak általános allergiás tüneteid és műszempillát akarsz felrakni, légy nagyon körültekintő! Íme egy esettanulmány, én így jártam! Tovább >>

AllergiaMűszempillaMűszempilla ragasztó
Műkörömépítés: Tip vagy sablon? Műkörömépítés: Tip vagy sablon?
Raidl-Szőke Szilvia | 2016-11-17

Tényleg elavult a tip? Milyen esetekben kell tippel és milyen esetekben sablonnal körmöt építeni? Egyáltalán ki dönti ezt el? Szilvi eloszlatja a tévhiteket! Tovább >>

Műköröm
Tökéletes mosolyvonal titka: A szép francia műköröm Tökéletes mosolyvonal titka: A szép francia műköröm
Raidl-Szőke Szilvia | 2017-05-27

A mosolyvonal kialakítása az egyik legnehezebb feladat a kezdő körmösnek. Nélküle szinte lehetetlen a francia köröm készítése zseléből vagy porcelánból. Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Összes blog, témák szerint

Keresés az oldalon

Magánoktatás

MAGÁNOKTATÁS
StudioFlash beiratkozásBeiratkozás:

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.
(11-es kapucsengő)
H - P: 09.00 - 17.00

+36 (70) 326 4014
+36 (1) 400 7398

info@studioflash.hu

Térkép >>

Ügyfélszolgálat
Bornemissza Zsófia
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Bornemissza Zsófia

Oktatásszervező
Ludányi Fanni
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Ludányi Fanni

Hírlevélfeliratkozás

Most azonnal hasznos tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!
Iratkozz fel: