Koszta Dóra

Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 2

A Műkörmös Szakoktató Tanfolyamunk végén az egyik vizsgafeladat egy szabadon választott műkörmös szakmai téma feldolgozása. Dió-Kereszti Bernadett azóta már végzett szakoktatónk feladata igen jól sikerült munka, így ezt most változtatás nélkül bemutatom Nektek, akkor lássuk :-)

Tapasztalataim alapján nagyon sok téves információval rendelkeznek a laikus emberek a műkörömmel kapcsolatban. Sokan úgy ítélik el és gyártanak elméleteket, hogy nem is próbálták. Sokan esetleg negatív tapasztalat alapján általánosítanak. A következőkben néhány olyan kérdésre igyekszem majd választ adni, amit a szalonmunkában sokszor tapasztaltam, és az új vendég esetleg ezek miatt az előzetes téves információk miatt érkezett félve az első alkalommal.

Nagy kérdés szokott lenni, hogy a köröm milyen vastag, mi nevezhető erős vagy épp gyenge körömnek. A körömlemez egy élettelen szaruképződmény, elhalt hámsejtekből állnak, amelyek hosszanti irányban párhuzamosan egymáshoz tapadnak. Ez átlagosan 0,7mm-t foglal magában. Keratin és rostos protein alkotja.

A köröm felépítése
A köröm felépítése StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

Íme néhány alapvető dolgok, melyeket muszáj ismerni a tévhitek megértéséhez.

Nagyon fontos megemlíteni a mátrix, vagyis a növekedési zóna funkcióját. Ez a zóna felel a köröm növekedéséért, valamint ez az a rész, ami ha megsérül, maradandó deformitás jelentkezhet a körmön. A köröm erősségét többféle tényező befolyásolhatja, ilyen lehet néhány betegség, vérellátás, fehérje- és ásványi anyaghiány. A köröm növekedéséért az életkor, körömvastagság, évszak, igénybevétel stb. felel.

Egészséges és természetes körömlemez
Egészséges és természetes körömlemez StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

És akkor jöjjenek a tévhitek

Néha le kell szedetni a műkörmöt, hogy a körmünk tudjon pihenni, lélegezni?

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, amivel sűrűn találkozhatunk. A természetes körömlemez elhalt szaruréteg. Ennek sem lélegzésre, sem pihenésre nincs szüksége. A köröm növekedési zónája, azaz a mátrix, ténylegesen igényel oxigént a körömlemez anyagának termeléséhez, azonban ezt nem közvetlenül a levegőből nyeri ki, hanem a vérünkből veszi magához. Abban az esetben szükséges egy pihentetés, ha a természetes körömlemez szakszerűtlen munkavégzés során túlságosan elvékonyodik. Ekkor sem igazi pihentetésről van szó, mindössze meg kell várni, míg a köröm eléggé lenő ahhoz, hogy eltűnjön a vékony része.

Többször tapasztaltam, hogy a vendégeim a következő kérdéssel érkeznek hozzám: "Az úgy jó lesz, ha két hónap után leszedetem a körmöm, és hagyom egy hónapot pihentetni, addig gondolom megerősödik és egy kicsit szellőzik?" Ez azért nagyon rossz megoldás a köröm szempontjából, mert tapadási problémák merülhetnek fel. A már előzőleg megreszelt körömfelület felszíne nyitott, így könnyedén bejut a zsír a köröm felületébe, annak rostjai közé, ezzel puhítva a körömlemezt. Ezt a bejutott zsírt nem lehet teljesen eltávolítani az előkezelés során, így lépnek fel az elsődleges tapadási problémák.

A második nagy probléma ezzel a pihentetéssel, hogy nem veszik figyelembe azt, hogy egy hónap alatt nem nő át a teljes körömhossz. A teljes átnövés egyénenként eltérő lehet, de körülbelül három-négy hónapot vesz igénybe. Mivel az előkezelés során fel kell bolyhozni a körömfelületet, így a nem teljesen átnőtt köröm már megreszelt felülete újból meg lesz reszelve, ezzel feleslegesen rétegeket veszítünk a körömlemezből. Ez az a folyamat, amely árt a körömnek, mivel a normál töltés esetén nem történik ugyanazon felület többszöri reszelése, csak az újonnan lenőtt természetes körömlemez felülete kerül megreszelésre.

A műköröm tönkreteszi a körmöket, elvékonyodik a saját körmöm?

A műköröm megfelelő tapadásához valóban fel kell bolyhozni a természetes körömlemezt, azonban ez elhanyagolhatóan kis mértékű vékonyodás. A műköröm leszedése után, vagy csak a lenövés ideje alatt is teljesen egészséges és normál vastagságú körömlemezt fog növeszteni a szervezet. Rosszul elkészített, nem szakszerű műkörmözés azonban tényleg vezethet fájdalmas, akár maradandó károsodáshoz. Szakszerű munkavégzés után soha nem kell maradandó károsodástól félnünk.

A műköröm akadályoz a hétköznapi tevékenységekben, házimunkában, nem lehet mindent ugyanúgy csinálni?

A forma és a méret helyes kiválasztásával egy megfelelően elkészített műköröm nemcsak nem lesz kényelmetlen, egyenesen kényelmes lesz a hétköznapok alatt. Természetesen kellhet egy kis idő, míg a viselője megszokja, ezáltal a kezdeti időszakban minimális odafigyelést igényel.

A műköröm nem természetes érzés, igaz?

Ha valaki először rakat műkörmöt, akkor igenis előfordulhat idegen érzés, ám ez mindössze néhány napig tart. Idővel megszokja a test, és olyan érzés lesz, mintha a sajátunk lenne. Eltávolítása után újból jelentkezhet az idegen érzés, immár a saját körmünkkel. Érdemes lehet fokozatosan növelni az épített hosszt, így könnyebben szokhatjuk meg a műkörmöket.

A műköröm túl vastag és túl hosszú, igaz?

Egy rossz műköröm lehet túl vastag, és csak akkor lesz olyan hosszú, ha olyat kértél. Egy megfelelően elkészített műköröm nem lesz vastag, és nem lesz túl hosszú. Lehet egészen rövid műkörmöt is kérni, a díszítést is magunknak választhatjuk meg, nem muszáj sok szín vagy sok dísz használata. A szolidabb körmöket kedvelők kérhetnek egy nem hivalkodó, egyszínű, rövidebb körmöt.

Nem hivalkodó, egyszerű rövid köröm
A fenti képen egy zselés köröm látható, amely nem túl hosszú és nem túl vastag. Teljesen a vendég kezéhez illő és kényelmes számára. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A műköröm leszakítja a körmöm

Vannak esetek, amikor a műköröm valóban felszakítja a természetes körömlemez egy részét, de más lenne a helyzet műköröm nélkül? Ha a természetes körmödet ugyanannak a hatásnak kiteszed, abban az esetben is fel fog szakadni a körmöd, ez nem a műköröm miatt történt, hanem a fizikai behatás okozza.

A műköröm alatt be tud gombásodni a körmöm?

Szakszerűen megépített műköröm alatt nem gombásodik be a köröm. Volt, aki a következő kijelentéssel élt: "Neked már biztos gombás a műköröm alatt a körmöd, ha mindig van rajta valami." Ez egy igazán helytelen megállapítás, mindenféle háttér-információ nélkül. Az, hogy a természetes körömfelületen folyamatosan van alapanyag, nem vonja maga után a gombásodás folyamatát. Gombás akkor lehet a köröm, ha nedvesség tud megtelepedni a köröm bármely részén. Ez akkor következhet be, ha a víz megreked a természetes köröm és az alapanyag között. Ilyen esetben léphet fel a körömgomba. Gombásodás felléphet még sérült körömlemez esetén, ahol szintén nedvesség tud megülni, vagy olyan mértékű a sérülés, hogy a kórokozó könnyedén be tud jutni.

Megsérült a körmöm, úgy marad?

Ez egy nagyon nem konkrét kérdés önmagában, hiszen ez a sérülés típusától és a mértékétől függ. Ha történik egy bevérzés, köröm elválás vagy leszakadás, az az adott, sérült felület a köröm növésével le tud nőni. Tehát, hogy pontosítsuk az előző mondatot: Ha a sérülés nem teljesen a köröm eredésénél következik be, akkor nagy valószínűséggel a sérült rész lenő, és a továbbiakban ugyanúgy fog kinézni a természetes körömlemez, mint a sérülés előtt. Ha a sérülés a köröm eredésénél van, akkor nagyobb valószínűséggel lehet maradandó a sérülés. Ha a láthatatlan, bőr alatti résznél vagyis a mátrixnál történik, akkor viszont biztos, hogy valamilyen deformitással növekszik tovább a köröm.

A műköröm nem törik le hamar?

Mint az előző kérdéseknél már válaszoltam, a szakszerűtlenül elkészített műkörmök esetén több probléma is felmerülhet. Ezek között van a műköröm letörése is. Több okból le tud törni egy műköröm, mint például hibás műköröm sablonfelhelyezés, rossz anyagfelhordás és anyagmennyiség, statikailag nem megfelelő műköröm, nem megfelelő ívek vagy valamilyen mechanikai behatás.

Tehát megkülönböztethetünk a köröm letörését illetően műköröm elkészítéséből eredő hibákat és külső behatás általi letörést. Akármilyen szakszerűen elkészített műköröm le tud törni a megfelelően nagy mechanikai behatás által. Normál esetben egy műköröm a hétköznapi élet során fellépő behatásokat nagy valószínűséggel kibírja. Ha egy jól megépített köröm folyamatosan vagy rendszeresen nagyobb feszítő, kaparó vagy ütő hatásnak van kitéve, akkor három héten belül az is le tud törni. Ez azért van, mert ezek a hatások a körmön mindig ugyanazon a területen fejtenek ki erőt, így az anyag megrepedhet, ami töréshez vezet. Tapasztaltam már, hogy a köröm sarka lepattant, ha az italos alumínium doboz nyitófülét körömmel akarja kinyitni a vendég. Ez esetben egy bizonyos ponton van nagy erőhatásnak kitéve a köröm.

Miért nem lehet egy L-XL méretű épített körmöt teljesen átnöveszteni, hogy a "sajátom legyen"?

A munkám során találkoztam már jó néhányszor olyannal, hogy hosszú körmű vendégek, "saját" körmöt akarnak, mert az biztos jobb vagy természetesebb. Nem akarják az újraépítést, hanem át akarják növeszteni, vagyis, hogy a teljes hossz a sajátjuk legyen. Ez egy rövid körömnél lehetséges és kivitelezhető esztétikusan. Mivel nem fogja a köröm ívét elvinni a természetes körömlemeznek a növési iránya esetleges karvalysága vagy aszimmetriája. Persze van néhány kivételes köröm. A hosszú körmöknél épp ezért nem kivitelezhető az átnövesztés úgy, hogy az esztétikus, szép és tartós is legyen. Statikailag sem lesz megfelelő, de esztétikailag sem. a köröm általában egy bizonyos hossz után el kezd lefelé vagyis karvalyosan nőni. Van akinek jobban van akinek kevésbé, de mind a két esetben látható. Az anyagfelhordás sem lesz szép egy ilyen körmön, nem ott lesznek az ívek, ahol kell és sokkal hamarabb tud törni is egy ilyen köröm, tapasztalataim alapján. Egy ilyen esetben egy alsó párhuzam reszelés nem oldja meg a problémát, csak kis mértékű karvalyosodásnál maximum, de ez az adott körömformától is függ. Még egy enyhén lefelé álló mandula formájú körmöt alsó párhuzam reszeléssel meg lehet igazítani, addig egy kocka körömnél nem valószínű. Úgyhogy ezeket figyelembe véve, a válasz az, hogy nem, nem lehet átnöveszteni teljesen egy ilyen hosszúságú körmöt, legalábbis esztétikusan semmiképp sem.

Lefelé ívelő köröm
A képen tudom szemléltetni egy kicsit, hogy milyen az ha lefele ível a köröm. Sem az ívei, sem a párhuzamok nincsenek a helyén. StudioFlash Oktatóközpont

Miért ne szedd le otthon

Ez téma az számomra, ami úgy gondolom, hogy különös figyelmet érdemel. Legtöbben nem távolíttatják el szakszerűen, hanem otthon leszedik a körmüket. Többször hallottam már azt is csak futólag, hogy "Én ezért nem adok ki pénzt". Igen, van aki így vélekedik, de sajnos annak általában meg is van az eredménye. Több okból nem ajánlatos, otthon leszedni. Röviden: sérül a körömlemez. Azonban a sérülésben benne van a természetes körömlemez elvékonyítása, feltépése, leszakítása, körömágy kilyukasztása. Sajnos láttam már mindegyik verziót. Van olyan is, aki be sem vallja, hogy leszedegette, hanem jön a "nem tudom mi lett vele, csak lejött" kedvenc mondatom. Értékelem, ha a krónikus körömletépők legalább bevallják, hogy igen leszedtem. Ennek alapján tehát két részre bontható, az "otthon körömleszedők" tábora. Arra, aki el akarja távolítani végleg a körmöt és arra, aki ugyan szereti, ha van körme, de stressz vagy egyéb okokból piszkálja és feltépegeti. A feltépés, esetleg túlreszelés esetén, az új szett sem lesz olyan biztonságos, hiszen egy elvékonyodott körömre kerül. Ez esetben szokott felmerülni az, hogy a vendégek, azt mondják, hogy "nem baj legalább megerősödik alatta saját körmöm". Nem, ez sem igaz, hiszen a már vékony rész az vékony is marad, majd ha lenő a vékony rész, akkor lesz erős a köröm, de csak úgy magától nem lesz erősebb. Illetve az érezhető "megerősödésnek", hogy egy tartást ad a körömnek az alapanyag, nincs kitéve közvetlenül a mindennapi dolgoknak, ezáltal nem érzékeny annyira. De ez nem a megerősödés jele.

A feltépett körmöket, könnyen fel lehet ismerni. Barázdák, felálló, felszakadt körömrostok, fehér vonalkák láthatóak a körmökön. A következőkben két képet csatoltam, az elsőn látható egy nem szakszerűen, otthon eltávolított köröm, frissen, illetve egy kis idő után. Szemmel látható a károsodás az után is, hogy már a feltépett körömrészek fehérsége eltűnt a körömről, hiszen a körömágyon egy piros nyom látható azon a felületen, ahol a köröm volt.

A második képen egy általam készített, alapanyag eltávolítás utáni természetes körömlemez látható. Nincsenek barázdák, sem piros foltok, mélyedések a köröm felületén. Ez esetben nem sérült a körömlemez. Egy kis polírozással visszaadható a természetes körömfény, illetve olajozás, visszahidratálás után a bőrön sem látható semmi.

Egy szakszerűtlenül eltávolított köröm
Egy szakszerűtlenül eltávolított köröm StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Egy szakszerűen eltávolított köröm
Egy szakszerűen eltávolított köröm StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

Szolgáltatások és részleteik. Erősített gél lakk?

Ez a rész is olyan, ami szerintem érdemel néhány szót. Minden szalonban, minden körmösnél meg vannak határozva a szolgáltatások és azok árai. A szolgáltatás megnevezésében lehetnek különbségek. Leginkább, ami sokszor tévhit szokott lenni az az, hogy zselé van a körmön erősítésnek vagy gél lakk alap, mivel ez a kettő nem ugyan az. Van, aki megerősítést zselével csinálja és van, aki az erősebb gél lakk alapokkal, és mind a két esetben az erősített gél lakk elnevezést kapja. A következő dolog, ami feltűnt, hogy az építésnél, valaki S-M méretet szeretne, előző helyen X hosszúságú volt és azután nem ugyan olyan lett. Minden műköröm sablon más és más, épp ezért lehet eltérés. Hasonló ehhez az az eset, hogy "olyan hosszt szeretnék, mint a barátnőmnek van, M méretet". Ezzel egy baj van, nem mindenkinek ugyan olyan a természetes körme. Ez esetben ez azt jelenti, hogy nem mindegy hogy a sablon egy olyan körömre kerül fel és készül M méretű köröm, akinek a körömágya teljesen kiér majd az ujjbegy végéig, vagy akinek ettől rövidebb a körömágya, az ujjbegy jobban kilátszik felül nézetből és erre kerül M méretű építés. A kettő nem lesz ugyan olyan hosszúnak tűnő, hiszen az első esetben a hosszabbítás teljes egészében látható, ha a tenyér felőli oldalról nézzük meg. A második esetben pedig a hosszabbítás egy része az ujjbegyig hosszabbítja, "pótolja" meg a körmöt és csak a maradék része van túl az ujjbegyen. Ettől lesz eltérő ugyan az az épített hossz két különböző körmön, kézen.

Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 133 értékelés | Átlag értékelés: 4.5
StudioFlash hírlevél
Maradj velünk kapcsolatban!

Hasznos tanácsokért, érdekességekért, újdonságokért iratkozz fel hírlevelünkre, és webáruházunkban felhasználható 5%-os kuponnal jutalmazunk.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

Hozzászólások

Boris Vivi
2021-04-12 20:19

Szia! Sokszor előfordul hogy a köröm meg puhul az miért van?

Válasz erre

Erika
2024-01-01 11:54

Sajnos az Én körmeim pivit ferdék. Erősített gél lakkozást szoktam kérni. Nem lehet valahogy egyformára készíteni? Még sehol nem készítették egyformára, mindig ferde. Főleg a középső ujjamon.

Válasz erre

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom? Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom?
Kristóf Csilla | 2023-06-20

Lehet-e sikeres a műkörmös vállalkozásod csak gél lakkozással? Ismerd meg stratégiáinkat, hogyan kommunikálj vendégekkel, ha nem szeretsz körmöt építeni! Tovább >>

FlashTalkMűköröm
Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre
Pantoleon Aliki (Alice) | 2023-06-20

Növeld a hatékonyságod műkörmösként! Műköröm tippek az eszköz- és anyagválasztásról, csiszológépes technikákról a minőség megőrzése mellett, ami ugye a legfontosabb. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük? Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük?
Kristóf Csilla | 2023-06-06

Kell-e pihentetni a körmöt? Ez a probléma egyidős a körmözéssel. Most ezt a témát fogjuk alaposan kivesézni. Megnézzük miért is lehet gyenge az a köröm valójában. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Legolvasottabb bejegyzések
Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság
Janó Szilvia | 2019-07-28

Mi az a szempilla lifting? És hogyan érhetjük el vele a látványos nyitott szem hatást? Most alaposan kivesézzük ezt a technikát. Gyertek, emeljétek velem a pillákat! Tovább >>

MűszempillaMűszempilla alátétMűszempilla ragasztó
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről
Janó Szilvia | 2018-09-22

Új vendég esetén a műszempilla építés előtt nagyon fontos az igények felmérése és a megfelelő tájékoztatás az építésről és a szempillák viseléséről. Tovább >>

Műszempilla
Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell
Koszta Dóra | 2019-03-23

A porcelán egy fantasztikus műkörmös alapanyag. Sokan ezt nem látják be, bár sok pozitív tulajdonsága van. A cikkben bemutatunk párat és építünk egy porcelán körmöt Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren
Kristóf Csilla | 2020-03-22

A megerősített gél lakk technikája egy remek eljárás! A blogban gyönyörű képeken és hasznos leírásokon keresztül végigvesszük születését, előnyeit és hátrányait Tovább >>

Gél lakk
Összes blog, témák szerint

Magánoktatás

MAGÁNOKTATÁS
Online tanfolyamok
StudioFlash beiratkozásBeiratkozás:

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.
(11-es kapucsengő)
Hétfő: 09:00-18:00, Kedd-Csütörtök: 09:00-17:00, Péntek: 9:00-16:00 Szombat-Vasárnap: 09:00-15:00

+36 (70) 326 4014
+36 (1) 400 7398

info@studioflash.hu

Térkép >>

Ügyfélszolgálat
Németh Zsuzsanna
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Kocsis Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Most azonnal hasznos tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!
Iratkozz fel: