Raidl-Szőke Szilvia

Paraffinos kézápolás menete - A száraz bőr kezelése és okai

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 0

Cikkünkben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a száraz bőr kezeléséhez. Megmutatunk egy speciális kéz- és bőrápolási technikát, ez a paraffinos kézápolás vagy kezelés. Néhány házilag is kivitelezhető bőrápolási tippet is adunk nektek ahhoz, hogy kezeitek télen és nyáron is egyformán ápoltak legyenek.

Száraz bőr okai

A száraz bőrnek számtalan oka lehet, kezdve a genetikától a környezeti hatásokon át, a helytelen bőrápolási szokásokig (bőrünk állapotára az életmódunk is hatással van, pl. dohányzás, szolárium rettenetesen gyakori látogatása stb.). A leggyakoribb a dehidratáltság, mely legtöbbször a kevés vízfogyasztás miatt van, mert a bőr a kevés folyadékbevitel miatt veszít rugalmasságából, puhaságából. A környezeti hatások a téli és a nyári időszakban egyaránt befolyásolják a bőr állapotát. Télen a hideg, erős szél száríthatja ki kezeinket, illetve az alacsony páratartalmú levegő is hatással van rá, ami jellemzően a fűtési szezonban probléma. Nyáron pedig a túlzásba vitt napozás és a már említett kevés folyadékbevitel lehet a szárazság okozója.

A száraz bőr hátterében a - fent említett okokon kívül - betegségek is állhatnak, ám ezek diagnosztizálását bízzuk szakemberre. Ha a szárazság nem extrém és nem jár egyéb tünettel, akkor mi is tehetünk azért, hogy bőrünk ismét puhává és rugalmassá váljon. A száraz bőr kezelése nem nagy ördöngösség, csak tudnunk kell, hogy mik azok a termékek, amikkel valódi eredményt tudunk elérni.

Bőrápolás, száraz bőr kezelése

Számos olyan alapanyag kapható, ami a bőrápolás során segítségünkre lehet, képes enyhíteni és megszűntetni a nagyon száraz bőr okozta kellemetlenségeket.

Bemutatunk néhány olyan terméket – a teljesség igénye nélkül -, melyek könnyen beszerezhetőek és valóban hasznosak a kézápolás, bőrápolás során.

Bőr vitamin

A körömhöz hasonlóan a bőr állapotában is nagy szerepe van a vitaminoknak, fehérjének, ásványi anyagoknak. A száraz bőr kezelése belsőleg kezdődik, hiába használunk fizikai bőrápoló terméket, ha a szervezetünkben hiányállapot áll fent, mert bizony a száraz bőr vitaminhiány tünete is lehet. Mindenképp olyat készítményt válasszunk, ami tartalmaz A-, B-, C-, D- és E vitamint, hiszen ezek azok a vitaminok, amik bizonyítottan "felelősek" a gyönyörű, rugalmas és egészséges bőrért.

Bőrápoló olaj

Az olajok nem csak körmeink egészségének őrei, hanem bizony a bőrünké is. Az olajok jótékony hatását már az ókorban is ismerték, Egyiptomban, Rómában és Indiában is rendkívül közkedvelt volt a használatuk.

Az olajok – és azok keveréke - mélyen be tudnak hatolni a bőrbe, így hidratálva azt. Számtalan féle olajból választhatunk már, illetve saját magunk is el tudjuk készíteni a számunkra legmegfelelőbbet. Egy jól megválasztott olaj kisebb csodákat képes művelni, no de ehhez persze az is kell, hogy használatuk rendszeres legyen.

Röviden bemutatunk két olyan olajat, melyek remek társaid lehetnek a kézápolás során.

Argán olaj

A bőr természetes zsírköpények helyreállítása mellett bőrpír enyhítésére is használható. Rendkívül tápláló, rendszeres használatától a bőr élettel teli és ragyogó lesz. Az érzékenyebb bőrűek is bátran használhatják, nem kell attól tartani, hogy további irritációt okoz.

Jojoba olaj

Bármennyi is meglepő, a jojoba olaj gyakorlatilag egy folyékony viasz (jó hír, hogy ennek köszönhetően abszolút nem hagy nyomot a bőrön, használat után pár perc alatt beszívódik). E- vitamin tartalma miatt a bőrünk ápolása mellett a körmeink állapotára is nagyon jó hatással van. Bár növényi alapanyag, az összetétele az emberi faggyúhoz hasonló, ezért képes szabályozni is a bőr faggyútermelését.

Ne feledkezzünk meg a műkörmös szaküzletek kínálatáról sem, hiszen itt speciálisan a köröm és a körömágy ápolásához szükséges olajokat tudjuk megvásárolni.

Bőrápoló olaj - pipettás kókusz 15 ml - Moyra

A Moyra körömápoló olaja minden olyan anyagot tartalmaz, amire bőrödnek, körmödnek szüksége lesz. Az én kedvencem a kókusz illatú, ami a barackmag-, kókusz-, mandula és ricinusolaj keverékét tartalmazza.

Paraffinos kézápolás, paraffinos kezelésMind tudjuk, hogy mennyire fontos bőrünk folyamatos "karbantartása", ápolása, ám valljuk be, néha előfordul, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni ezt. Ilyenkor a leghatásosabb, ha olyan módszert választunk, ami azonnal képes feltölteni a bőrt, képes visszaadni rugalmasságát, egészséges fényét. Erre a legjobb megoldás a paraffinos kézápolás, mely egészen rövid idő alatt képes megújítani a kéz- és a láb bőrét.

A paraffin rendkívül sokoldalú anyag, használják:

 • papír bevonására,
 • élelmiszerekhez (az úgynevezett élelmiszer tisztaságú paraffinokat pl. sajtok, rágógumik készítésénél használják)
 • lőfegyverekhez,
 • sportolásnál a különböző felületek síkosításához (pl. gördeszka),
 • és a szépségiparban az arc és kézápoláshoz.

Paraffinos kézápolás kellékei

A kezelés lépései nem bonyolultak, de az elvégzésükhöz feltétlen szükséged lesz a következőkre:

 • paraffin gép
 • paraffin kesztyű (vagy paraffin zokni / paraffin lábtyű)
 • nylon kesztyű (vagy nylon zacskó)
 • bőrradír
 • ápoló, tápláló krém
 • paraffin

Paraffin gép

Ahhoz, hogy optimális hőmérsékletre tudd felmelegíteni a paraffint, szükséged lesz egy paraffinos kézápoló gépre. A paraffin gép dolga a paraffin tömb olvasztása és a későbbi felmelegítése. Az olvasztáshoz általában 3-4 óra szükséges, míg az újramelegítéshez csupán 20-25 perc. Ezekbe a gépekbe általában 3 kg paraffin fér. A gép 35-55 Celsius fokon tartja a viasz hőmérsékletét, illetve hőfokszabályzóval van ellátva. A paraffin gép használata rendkívül egyszerű, ám ahhoz, hogy a kezelés hatékony legyen, ismernünk kell a paraffinos kézápolás pontos menetét is.

Paraffinos kézápolás menete

A paraffinos kézápolást is alapos kézmosással, a bőr fertőtlenítésével kezdjük. Az órát és az ékszereket minden esetben távolítsuk el, hogy azok ne sérülhessenek a kezelés alatt. Amennyiben kizáró tényezőt észlelünk (körömsérülés, nyílt sebek, gyulladt bőrfelület stb.) ne alkalmazzuk a kezelést! Előfordulhat olyan is, hogy a vendég érzékeny a paraffinra, ilyen esetben szintén kerülendő ez a fajta kézápolás.

De nézzük, mik is a pontos lépései a kezelésnek.

 1. Bőrradírozás: a kezelés első lépése (természetesen a fertőtlenítés után) mindig a peeling. Erre azért van szükségünk, mert a bőrradír képes maradéktalanul eltávolítani az elhalt hámsejteket, ami alapvető feltétele a puha kezeknek. A radírozásnak köszönhetően a bőr könnyebben be tudja fogadni a hatóanyagokat, "megtisztul". A bőrradírt használjuk nyugodtan az otthoni kézápolás során is. Használat után öblítsük le kezeinket vízzel, majd jöhet is a következő lépés.
 2. Krémezés: ha a radírozás megtörtént, következik a pakolás. Valójában a pakolás az, ami táplálja a bőrünket, tehát nem mindegy, hogy milyet választunk a paraffinos kézápoláshoz. Ügyeljünk arra, hogy mindig a bőrtípusnak megfelelőt használjuk, illetve figyeljünk oda arra is, ha esetleg valamiféle hatóanyagra allergiás a vendég. A krémet masszázzsal vigyük fel a kézre, hogy mindenhová alaposan jusson belőle.
 3. Paraffin felvitele: ha megfelelően felvittük a krémet, jöhet a paraffin tényleges használata. A már felmelegített paraffinba merítsük bele a kezeket, ügyelve arra, hogy ne érjünk a gép falához (a paraffin kellemes meleg, viszont a gép fala rendkívül forró lehet!). A merítést érdemes 3 vagy 5 alkalommal egymás után elvégezni, hogy bőven jusson paraffin a kézre. A rétegek között várni kell kb. 5 másodpercet, hogy a paraffin megszilárduljon (onnan fogod tudni, hogy a felület mattá válik).
 4. Kesztyűk felhúzása: ahogy már olvashattad, két kesztyűre lesz szükséged a paraffinos kézápoláshoz. Az egyik egy nylonból készült, ami közvetlenül a paraffinnal borított kezekre kerül, a másik pedig egy melegítőkesztyű, amit a nylonból készültre kell húzni. A kifejezetten paraffinos kezeléshez készült kesztyűk frottírból vannak, a paraffin - amúgy is rendkívül jó -hőmegtartását segítik.
 5. A paraffin eltávolítása: a hatóidő letelte után (15-20 perc) távolítsuk el a paraffin kesztyűket, majd a nylonnal együtt a paraffint. A kézről eltávolított paraffint soha ne tegyük vissza a gépbe, higiéniai okok miatt (a paraffinra a hámsejtek rátapadnak) TILOS!
 6. A kezelést zárjuk masszázzsal, és élvezzük a csodálatos végeredményt! :-)
Első lépés a bőrradírozás a peeling
A paraffinos kézápolás első lépése a bőrradírozás, vagyis a peeling. Spatulával nyúlunk a tégelybe. Ott kell főleg alkalmazni, ahol a kéz hajlamos rá, hogy bőrkeményedés alakuljon ki, vagy jobban kiszáradjon. Utána kézmosás, de nem szappannal, hanem csak langyos vízzel. A cél, hogy a kis kristályok eltűnjenek. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Vitaminokat tartalmazó krém felvitele
A bőrradírozás után felvisszük a vitaminokat tartalmazó krémet. Ügyeljünk rá, hogy mindig vastagon kenjük, látszódjon a kézfejen. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Belemártjuk a kezet a paraffinos gépbe
Ha a hatóanyaggal bekentünk a vendég kezét, akkor mártsuk bele az gépben előmelegített paraffinba. Az ujjak nyitott állapotban legyenek végig, hogy mindenhol érje az anyag. 3-5 alkalommal ismételjük meg a műveletet ekkor lesz elég vastag a paraffin réteg. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Neylon kesztyűt húzunk a vendég kezére
Miután lecsöpögött a paraffin húzzunk egy neylon kesztyűt a kezére és légmentesen egyengessük el a kezén. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Hogy melegen tartsuk a kezet frottír kesztyűt húzunk
Annak érdekében, hogy a vendég kezét továbbra is melegen tartsuk húzzunk rá egy frottír kesztyűt is, majd 15-20 percet hagyjuk pihenni StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
A hatóidő lejárta után levesszük mindkét kesztyűt
Amennyiben letelt a negyed óra levesszük a kesztyűket a vendég kezéről. A nylon kesztyű levételekor próbáljuk meg a paraffint is leszedni, amennyire lehet. Levételkor nyomjuk és körkörös mozdulatokat tegyünk. A maradék paraffint papírtörlővel szedjük le. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
A kezelés végén masszázst alkalmazunk
Befejezésként a leöblített, megtisztított kézfejen masszázst alkalmazunk. Ne feledd, mindig a szív felé masszírozunk és kézápolóként csak svéd masszázst alkalmazhatsz! StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Letöröljük a masszázskrémet
A masszázskrém ilyen mennyiségben nem szívódik be maradéktalanul ilyen gyorsan, úgyhogy óvatosan letörölgetjük a maradékot. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

Paraffinos lábápolás menete

A paraffinos lábápolás menete teljesen megegyezik a paraffinos kézápolás menetével. A láb kezelésének esetében egyedül arra kell figyelni, hogy a vendég ülve maradjon végig, mert a paraffin zokniban (paraffin lábtyűben) való közlekedés fokozottan balesetveszélyes!

Paraffin kezelés hatása

Azt már írtuk, hogy rugalmas és puha lesz a paraffinos kezeléstől a bőrünk, de mi is történik pontosan? Mivel a paraffin hőtároló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fokozza a vérkeringést és megnyitja a pórusokat. A tág pórusokon keresztül hatékonyabban képesek a bőrtápláló krémek a bőrbe jutni, mint "normál" állapotban. A meleg hatására fokozódik a vérkeringés is, így a bejutott tápanyagok gyorsabban eljutnak a sejtekhez is, illetve akár a végtagok merevségét is enyhítheti. Kihűléskor a pórusok összezáródnak, így ejtve csapdába a bejutott ápoló anyagot. Mivel egy réteget képez a kézen és a lábon, a krémek kipárolgott hatóanyagai sem vesznek kárba, ezek is képesek felszívódni.

A paraffin kezelés után a bőr szemmel láthatólag simább és finomabb lesz, megnyugtatja és fiatalítja azt.

Bőrápolás házilag

A száraz bőr kezelése házilag is megoldható amennyiben nem olyan mértékű a szárazság, ami indokolja a paraffin használatát vagy még extrémebb esetben a speciális bőrgyógyászati szakellátást. A következőkben szeretnénk pár olyan otthon is alkalmazható trükköt mutatni, amivel puhábbá tudjátok varázsolni a bőrötök.

Aromaterápiás kézfürdő: Különböző olajokat használva nem csak a bőrötök, körmötök, hanem picit a lelketek is fel tud majd töltődni. Használjatok tejben és mézben oldva olajokat ( pl. mandula, levendula stb) és áztassátok a keverékbe a kezeteket. Ezekbe a keverékekbe nyugodtan tegyetek további gyógynövényeket is (kamilla, menta, levendula). Kellemes illata miatt a bőrápoláson kívül rendkívül jó relaxáláshoz is. :)

Bőrradír: a friss, puha bőrhöz vezető út első lépcsőfoka a rendszeres bőrradírozás. Ahhoz, hogy kezünk ápolt legyen, a száraz és elhalt szaruréteg eltávolítása szükséges. A művelet maga 2-3 perc csupán, mely után egy alapos öblítés szükséges. A bőrradírozáshoz használj speciálisan a peelinghez kifejlesztett termékeket. Ajánlatos olyat választani, amely cukrot tartalmaz, hiszen a szemcsék rendkívül hatásosak, de ennek ellenére kíméletesek a bőrhöz.

Pakolás: a pakoláshoz válassz tápláló, regeneráló, nyugtató és bőrmegújító krémet, hogy minél hatásosabb legyen a "kezelés". A kezeidet (vagy a lábaidat, hiszen a bőrradír, a fürdő és a pakolás is alkalmazható lábakon is) alaposan krémezd be, majd tegyél rájuk nylon zacskót. Ha ez megvan, húzz a kezeidre egy kesztyűt, hogy melegen tartsd. A meleg hatására a pórusok kitágulnak, így mélyebben a bőrbe tudnak jutni a krémben lévő hatóanyagok. 20 perc letelte után vedd le a kesztyűt és a zacskót, majd ismét masszírozd bele a kezeidbe a krémet. Kézmosás nem szükséges, hiszen az a célunk, hogy a krém maradéktalanul beszívódjon a bőrbe.

Mint látjátok, tényleg nem kell sok ahhoz, hogy kezeink ápoltak legyenek – a bőr és a köröm egyaránt – csupán egy kis odafigyelés. Az említett módszereken kívül használj naponta kétszer bőrápoló olajat, hiszen a fent mlített "nagyobb" kezelések mellett a rendszeres karbantartás is fontos.

Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 81 értékelés | Átlag értékelés: 4.5
StudioFlash hírlevél
Maradj velünk kapcsolatban!

Hasznos tanácsokért, érdekességekért, újdonságokért iratkozz fel hírlevelünkre, és webáruházunkban felhasználható 5%-os kuponnal jutalmazunk.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

Hozzászólások

Jelenleg még nem érkezett hozzászólás a témában!

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom? Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom?
Kristóf Csilla | 2023-06-20

Lehet-e sikeres a műkörmös vállalkozásod csak gél lakkozással? Ismerd meg stratégiáinkat, hogyan kommunikálj vendégekkel, ha nem szeretsz körmöt építeni! Tovább >>

FlashTalkMűköröm
Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre
Pantoleon Aliki (Alice) | 2023-06-20

Növeld a hatékonyságod műkörmösként! Műköröm tippek az eszköz- és anyagválasztásról, csiszológépes technikákról a minőség megőrzése mellett, ami ugye a legfontosabb. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük? Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük?
Kristóf Csilla | 2023-06-06

Kell-e pihentetni a körmöt? Ez a probléma egyidős a körmözéssel. Most ezt a témát fogjuk alaposan kivesézni. Megnézzük miért is lehet gyenge az a köröm valójában. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Legolvasottabb bejegyzések
Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság
Janó Szilvia | 2019-07-28

Mi az a szempilla lifting? És hogyan érhetjük el vele a látványos nyitott szem hatást? Most alaposan kivesézzük ezt a technikát. Gyertek, emeljétek velem a pillákat! Tovább >>

MűszempillaMűszempilla alátétMűszempilla ragasztó
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről
Janó Szilvia | 2018-09-22

Új vendég esetén a műszempilla építés előtt nagyon fontos az igények felmérése és a megfelelő tájékoztatás az építésről és a szempillák viseléséről. Tovább >>

Műszempilla
Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell
Koszta Dóra | 2019-03-23

A porcelán egy fantasztikus műkörmös alapanyag. Sokan ezt nem látják be, bár sok pozitív tulajdonsága van. A cikkben bemutatunk párat és építünk egy porcelán körmöt Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren
Kristóf Csilla | 2020-03-22

A megerősített gél lakk technikája egy remek eljárás! A blogban gyönyörű képeken és hasznos leírásokon keresztül végigvesszük születését, előnyeit és hátrányait Tovább >>

Gél lakk
Összes blog, témák szerint

Magánoktatás

MAGÁNOKTATÁS
Online tanfolyamok
StudioFlash beiratkozásBeiratkozás:

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.
(11-es kapucsengő)
Hétfő: 09:00-18:00, Kedd-Csütörtök: 09:00-17:00, Péntek: 9:00-16:00 Szombat-Vasárnap: 09:00-15:00

+36 (70) 326 4014
+36 (1) 400 7398

info@studioflash.hu

Térkép >>

Ügyfélszolgálat
Németh Zsuzsanna
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Kocsis Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Most azonnal hasznos tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!
Iratkozz fel: