Koszta Dóra

Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 1

A porcelán a legrégebben használt műkörmös alapanyag. Ennek ellenére, a zselé megjelenése után nagyon kevesen dolgoztak porcelán anyaggal. A zselé gyorsan robbant be a köztudatba és könnyű kezelhetősége, illetve számos pozitív tulajdonsága miatt a legtöbb műkörmös ezt az anyagot választotta. Az utóbbi években azonban újra visszanyerte a népszerűségét a porcelán, mint műkörmös alapanyag, hiszen egyre többen kezdték el újra használni a munkájuk során.

Ha a cikk elolvasása után is kérdéseid vannak gyere el valamelyik porcelános továbbképzésünkre





Az igazán profi műkörmösök mind a két anyagot (sőt, ma már háromról beszélhetünk, hiszen kezd teret hódítani a poly-acryl gél is) használják, hiszen vendégenként eltérő lehet, hogy melyik anyag számukra a legmegfelelőbb.

Porcelán köröm
A kész porcelános köröm StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A porcelán műköröm készítése

Abban az esetben ajánlott, ha:

  • a vendég allergiás a zselé valamelyik összetevőjére
  • a zselé anyaggal előfordultak felválási problémák
  • tudjuk, hogy rövid időn belül el akarjuk távolítani műkörmöt (mert a porcelán oldható)
  • vékony a körömlemez és nagyon égetné a zselé a lámpában

A porcelán műköröm alapanyag rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Oldható, így az eltávolításnál minimális reszelés szükséges. Ez főleg a vékony körömlemezzel rendelkező vendégeknél lehet nagy előny. Kötéséhez nem szükséges UV vagy LED lámpa (kivéve az UV porcelán), így az elkészítési idő rövidebb, mint a zselénél. Polírozható, tehát így tehető fényessé a felülete. Ez a megoldás azért nagy előny, mert míg a fényzselé bizonyos anyagokkal érintkezve besárgulhat (főleg fodrászoknál előforduló probléma) addig a polírozással ez elkerülhető.

A porcelán műköröm polírozható
A porcelán anyagból készült köröm egyik pozitív tulajdonsága, hogy polírozható, így varázsolva lenyűgöző fényt a felületére. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A porcelán alapanyag kevésbé előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik. A leginkább a liquid erős szaga az, ami miatt nem kedvelik a vendégek. Vannak olyan szalonok (főként olyan helyek, ahol fodrászok, műkörmösök együtt dolgoznak), ahol emiatt nem is engedik a porcelán használatát (hagyományos liquiddel). Ezen kívül a porcelán keményebb a zselénél, ami miatt nehezebb reszelni. Sőt! Ritka esetekben, de az is előfordulhat, hogy a vendég idegennek érzi a porcelán anyagot a körmein. Ez amiatt fordulhat elő, hogy a porcelán műköröm alapanyagnak van egy minimális térfogat csökkenése a 24-48 órás kötési idő folyamán, így előfordulhat – ugyan csak nagyon ritkán – hogy van egy "idegen" érzet tőle a körmön. Továbbá a nagyon erős tapadás miatt, a porcelán műköröm esetleges sérülése sok esetben a saját körmöt is érinti.

Mit kell tudni a porcelán műköröm alapanyagról

Porcelános ecset áztatása liquidben
A porcelános ecset áztatása liquidben StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
A porcelán gomboc felvételekor az ecsetet 45 fokban kell tartani
A porcelán gomboc felvételekor az ecsetet 45 fokban kell tartani. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Porcelán gombóc felvétele
Porcelán gombóc felvétele. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A porcelán (acryl) műköröm építéséhez két komponens kombinálására van szükségünk. Az egyik komponens a porcelán por, a másik pedig a folyadék, vagyis a liquid.

A liquidnek több változata is létezik. A hagyományos, az uv-liquid és a szagtalan, azaz odorless liquid.

A hagyományos liquid híg állagú és szagos folyadék. Sokan pont emiatt nem kedvelik és nem is választják a munkájuk során. Viszonylag gyors a kötési ideje, (a polimerizáció a levegőre kötő anyagoknál már a formázás közben megkezdődhet.) így a kezdőknek első alkalommal ritkán lopja magát a szívükbe ez az anyag, azonban több gyakorlás után megnyerő lehet számukra a porcelán alapanyag számos más előnye. Léteznek kötést lassító adalékok is, azonban ezek sárgíthatják a körmöt. Érdemes liquides ecsettel átkenni a felületet, mert ezzel kissé lassíthatjuk a kötést, így nyerve egy picivel több időt az anyag elterítésére. A hagyományos porcelán szobahőmérsékleten fentről lefelé szilárdul meg. Teljes keményedési folyamat 24 óra alatt történik.

Reszelés előtti porcis köröm
Nehezen reszelhető, így érdemes az anyagfelhordásnál figyelni a mennyiségre és a forma kialakítására, hogy a formareszelésnél kevesebb dolgunk legyen. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A porcelán műköröm építése minden esetben természetes szőrű ecsettel történik, mivel a műszőr nem alkalmas arra, hogy a liquidet felszívja.

A szagtalan, odorless porcelán egy jó alternatív megoldás lehet a szagos liquid helyett, azonban ez az anyag sem teljesen szagtalan, ám jóval kevésbé szagos, mint a hagyományos liquid. Ezzel a típusú monomerrel kombinálva a porcelán anyag kötési ideje kicsivel hosszabb. Alulról felfelé köt és a felületén minden esetben egy vékony, gumiszerű réteg marad. Ezt érdemes kötés után használt bufferral eltávolítani, így elkerülhetjük, hogy reszelésnél beletapadjon az anyag a reszelőnkbe.

Az UV porcelán nagy előnye, hogy teljesen szagtalan, így a hagyományos monomerre érzékeny vendégek esetében is nyugodtan használhatjuk. Hátránya, hogy nem tudjuk elkerülni a lámpás köttetést, mivel az anyag kötése UV fényre történik, ami ennél az anyag kombinációnál is alulról felfelé történik. Az UV porcelán kötés után, a felületén gumiszerű réteg marad (csakúgy, mint az odorless porcelán esetében).

Porcelános ecset beavatása

A porcelán műköröm készítése előtt figyelnünk kell arra, hogy az ecsetünket beavassuk az első használat előtt. Erre azért van szükség, hogy az ecsetben maradt ragasztót teljesen eltávolítsuk. A beavatás első lépése a szőrszálak között lévő fölösleges ragasztó "kiporolása" az ecsetből.



A második lépés, az ecset liquidben történő alapos átmosása, hogy eltávolítsuk az esetleges ragasztó maradványokat és benedvesítve rugalmassá tegyük a szőrszálakat

Porcelános ecset kimosása
A porcelános ecsetet alaposan kimossuk a liquidben. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Porcelános ecset kitörlése
A liquides fürdő után alaposan kitöröljük az ecsetet nedvszívó papírtörlőn. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A porcelán ecset tisztítása és tárolása



A porcelán műköröm szett elkészítése után az ecsetet alaposan kimossuk a liquidben és tiszta (nedvszívó) papíron óvatosan kitöröljük. Ezt a típusú műkörmös ecsetet a szőrével lefelé kell tárolni, mert ellenkező esetben a szálak között maradt liquid belefolyhat szőrpamacs tövéhez, ahol össze van ragasztva, ott pedig megoldhatja a ragasztót, ami sárga foltokat, csíkokat hagyhat a körmökön az építés során.

A porcelán műköröm építése

Az építés első lépéseként arányos anyagmennyiséget veszünk fel a liquidből és a porból. A megfelelő gombóc nem túl száraz és nem is túl lágy. A túl nedves gombóc nehezen köt és előfordulhat, hogy be is sárgul az anyag, míg a túl száraz gombóc egyenletes elterítése nagyon nehéz és szemcsés hatású maradhat tőle a felület.

Túl száraz porcelános gombóc
A túl száraz gombóc egyenletes elterítése nagyon nehéz. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Túl nedves porcelán gombóc
A túl nedves porcelán gombóc nehezen köt és előfordulhat, hogy be is sárgul. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
A tökéletes porcelános gombóc
Csak a megfelelő állagú porcelános gombóccal tudunk építeni. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

Az ecsetet alaposan belemártjuk a liquidbe, majd az egyik oldalát a tálkához tartva lehúzzuk a felesleget. Ezután felvesszük a porból a kívánt mennyiséget úgy, hogy az porcelán ecsetünket kb. 45 fokos szögben a porba mártjuk, figyelve rá, hogy csak az ecset egyik oldala érjen a porcelánporba.

Az ecsetet belemártjuk a liquidbe
A tálka peremén végighúzzuk az ecsetet, így eltávolítjuk a felesleges liquidet. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
Felvesszük a porcelánporból a kívánt mennyiséget. Ügyeljünk rá, hogy 45 fokos szögben tartsuk az ecsetet. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba
A felvett gombócot a körömlemezre helyezzük
A felvett gombócot a körömlemezre helyezzük StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

Az előkészített körömlemezre helyezzük a porcelán gombócunkat és lapogató mozdulatokkal egyenletesen elterítjük azt a körömlemez felületén.

porcelán gombóc lapogató mozdulatokkal való terítése
A porcelán gombócot lapogató mozdulatokkal egyenletesen elterítjük a körömlemez felületén. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba


Fontos figyelnünk rá, hogy az ecsetünket minden alkalommal kitöröljük mielőtt újra a liquidbe mártjuk, mivel így elkerülhetjük, hogy piszkos, zavaros legyen a folyadék, illetve az ecseten sem marad szennyeződés. Az ecset kitörléséhez egy papírtörlő vagy szálmentes törlő tökéletesen megfelel. A zselés ecsettől eltérően, a porcelános ecset kitörlése óvatos mozdulatokkal, nem rányomva a papírra történik, hanem laza mozdulattal végighúzva a papírtörlőn.

Porcelán műköröm leszedése

A porcelános köröm reszeléssel is eltávolítható
A porcelános köröm reszeléssel is eltávolítható a természetes körömről. StudioFlash Oktatóközpont \\ Fotó - Horváth Csaba

A porcelán műköröm eltávolítása több módon történhet. A zseléhez hasonlóan, reszeléssel is eltávolítható a természetes körömről, azonban a porcelán anyag nagy előnye az oldhatósága, így le is oldhatjuk a porcelán műköröm szettet. A leoldás előtt kézi vagy gépi reszeléssel lerövidítjük a körmök hosszát, elvékonyítjuk a köröm felületét majd porcelánoldó folyadékkal leoldjuk az anyagot. (A köröm felületére helyezünk egy porcelánoldó folyadékkal átitatott vattadarabot, majd ezt fóliába csomagoljuk. Néhány perc után eltávolítjuk a fóliát és a vattát a körömről és bőrfeltolóval óvatosan eltávolítjuk az oldott porcelánt. Ezután pedig finom szemcsés reszelővel vagy bufferral teljesen megtisztítjuk a körömlemezt.)

A porcelán nagyon széleskörűen felhasználható alapanyag, hiszen nem csak csodás körmök építésére, de díszítésre is tökéletesen alkalmas. Fantasztikus 3D alkotások készülhetnek belőle, így azoknak a műkörmösöknek is érdemes kipróbálni a porcelán anyagot díszítésre, akik a műkörömépítéshez a zselét részesítik előnyben.

Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 134 értékelés | Átlag értékelés: 4.8
StudioFlash hírlevél
Maradj velünk kapcsolatban!

Hasznos tanácsokért, érdekességekért, újdonságokért iratkozz fel hírlevelünkre, és webáruházunkban felhasználható 5%-os kuponnal jutalmazunk.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

Hozzászólások

Zsigó Györgyné
2023-10-26 14:26

Szia bocsi de lehet hülye a kérdés még nagyon kezdő vagyok van egy színtelen építő porcelán porom de szeretnék rózsaszínt belőle a pirossal ha össze keverem hülyeséget csinálok?Előre is köszi a választ.

Válasz erre

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom? Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom?
Kristóf Csilla | 2023-06-20

Lehet-e sikeres a műkörmös vállalkozásod csak gél lakkozással? Ismerd meg stratégiáinkat, hogyan kommunikálj vendégekkel, ha nem szeretsz körmöt építeni! Tovább >>

FlashTalkMűköröm
Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre
Pantoleon Aliki (Alice) | 2023-06-20

Növeld a hatékonyságod műkörmösként! Műköröm tippek az eszköz- és anyagválasztásról, csiszológépes technikákról a minőség megőrzése mellett, ami ugye a legfontosabb. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük? Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük?
Kristóf Csilla | 2023-06-06

Kell-e pihentetni a körmöt? Ez a probléma egyidős a körmözéssel. Most ezt a témát fogjuk alaposan kivesézni. Megnézzük miért is lehet gyenge az a köröm valójában. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Legolvasottabb bejegyzések
Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság
Janó Szilvia | 2019-07-28

Mi az a szempilla lifting? És hogyan érhetjük el vele a látványos nyitott szem hatást? Most alaposan kivesézzük ezt a technikát. Gyertek, emeljétek velem a pillákat! Tovább >>

MűszempillaMűszempilla alátétMűszempilla ragasztó
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről
Janó Szilvia | 2018-09-22

Új vendég esetén a műszempilla építés előtt nagyon fontos az igények felmérése és a megfelelő tájékoztatás az építésről és a szempillák viseléséről. Tovább >>

Műszempilla
A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren
Kristóf Csilla | 2020-03-22

A megerősített gél lakk technikája egy remek eljárás! A blogban gyönyörű képeken és hasznos leírásokon keresztül végigvesszük születését, előnyeit és hátrányait Tovább >>

Gél lakk
Paraffinos kézápolás menete - A száraz bőr kezelése és okai Paraffinos kézápolás menete - A száraz bőr kezelése és okai
Raidl-Szőke Szilvia | 2019-01-24

Ha száraz a bőröd vagy körmösként találkozol ezzel, akkor cikkünk Neked szól! Mutatunk pár speciális kéz- és bőrápolási technikát, köztük a Paraffinos kézápolást. Tovább >>

KézápolásMűkörömTermészetes
Összes blog, témák szerint