Ludányi Fanni

Hogyan nyerj plakátfotó versenyt?

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 0

Erre a kérdésre valószínűleg sokan azt válaszolnák, hogy "Készítsd te a legszebb körmöket!" Mi sem egyszerűbb, ugye?

Bár a szép körmök valóban nagyon fontosak a plakátfotó versenyen is (csakúgy, mint a mindennapokban), azonban a dobogós helyek megszerzéséhez ez önmagában nem elég. Összeszedtük nektek, hogy mire érdemes nagyon figyelni ahhoz, hogy egy plakátfotó versenyen jó esélyekkel indulj!

StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság 2022 - Szalon, 2. helyezett
A 2021-es StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság Szalon, 2. helyezett StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Családi Laura

Első lépések

Ahol a legtöbb hibát vétik a jelentkezők, az a versenykiírás elolvasása. Miért? Azért, mert csak átfutják a kiírást és sajnos sok esetben fontos részletek kerülik el a figyelmüket, ami nem csak pontveszteséget, de előfordulhat, hogy kizárást von maga után.

Tipp: Ne kutyafuttában fusd át a részleteket, hanem nyugodt körülmények között, nagyon figyelmesen olvasd el a kiírást és a kritériumokat jegyzeteld ki magadnak vázlatpontokba. Legyen a listádon a pontos téma, a jelentkezés határideje, a plakát beküldésének pontos módja és határideje, egyéb kritériumok (kötelező elemek, stb.)

Ha erre egyszer picivel több figyelmet és időt szánsz, akkor később annál több időt és energiát spórolhatsz vele, hiszen nem kell annyiszor újra elővenned a teljes kiírást.

StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság 2020 - Kezdő, 3. helyezett
StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság 2020 Kezdő, 3. helyezett StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Csernák Alexa

Muszáj és Tilos részletek

Miután megismerted a pontos részleteket, már átlátod, hogy melyik kategória az, amiben nevezni tudsz. Ezután érdemes a technikai részleteket kidolgoznod. Hasznos lehet egy "szabad" és egy "tilos" listát is készítened, hogy egészen biztosan ne ess abba a hibába, hogy olyasmivel dolgozol, amit a verseny szabályai tiltanak. Ezen kívül már ilyenkor érdemes beszerezni azokat a dolgokat, amik kötelező elemként kell, hogy szerepeljenek a plakáton. Ilyen lehet például egy kötelezően felhasználandó díszítő elem, vagy egy bizonyos termék.

Amikor a kötelező elemek lemaradnak, sajnos majdnem biztos, hogy az a plakát, bármennyire csodálatos is a köröm, nem fog helyezést elérni, mert ezek hiányát bizony büntetik (pontlevonásokkal vagy kizárással).

Téma

Az egyik legfontosabb része a plakátversenyeknek a kreativitás és az, hogy mennyire tud az általad készített plakát kitűnni a tömegből. Valószínűleg nem az a legjobb megoldás, ha olyan ötlettel indulsz el, ami a témából első pillanatban adódik. Például: egy Húsvét témájú versenynél egy nyuszi, egy csibe vagy egy hímes tojás önmagában nem túl izgalmas, ráadásul biztos, hogy rengeteg ilyen motívumú nevezés érkezik, tehát nem is túl eredeti.

Érdemes több időt szánni az elképzelés csiszolgatására, hogy igazán egyedi, mégis a témához illeszkedő kompozíciót alkothass.

Tipp: Fontos a figyelemfelkeltés, az egyediség, de itt jegyezném meg, hogy a "tökéletes" és a "túlzás" kategóriák között bizony sokszor csak egy nagyon vékony határvonal húzódik meg, aminek az átlépése még egy plakátversenyen sem ajánlott.

Az én Karácsonyom Plakátfotó verseny - Profi, 1. helyezett
Az én Karácsonyom Plakátfotó verseny Profi, 1. helyezett StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Gazdag Dóra

Kompozíció

A plakátversenyek attól különlegesek, hogy ott nem csak a körmök számítanak, hanem egy teljes kompozíció megalkotását teszik lehetővé. Ettől lesz igazán izgalmas a feladat, de ugyanettől válik picit nehezebbé is a versenyző dolga. Ezen a ponton amilyen könnyen lehet brillírozni, sajnos olyan könnyű elcsúszni is, ezért érdemes nagyon alaposan megtervezni a teljes plakát felépítését. Tudd, hogy a plakát melyik részén mit szeretnél látni, cm-ről, cm-re!

A köröm tervezési fázisában gondolj arra is, hogy a végeredményt milyen hangulatú fotón látnád majd vissza. Ezeket a dekor elemeket, anyagokat szerezd be időben, hogy a fotózásra már csak azt kelljen próbálgatni, melyik kiegészítővel működik a fotó a legjobban. A fotónál pedig figyelj rá, hogy használj sok - lehetőleg fehér - fényt, hogy a munkád jól látható legyen és a lehető legjobb minőség elérésére törekedj. Korábbi blogunk a körömfotózásról nem kimondottan a versenykörmökről szól, de támpontot nyújthat a plakátfotó elkészítéséhez.

Rossz megoldás:

  • A túl sok, vagy rosszul elhelyezett kiegészítő elem elvonja a figyelmet a körmökről
  • Nem a köröm van a középpontban (hanem mondjuk egy kiegészítő elem, vagy a kézfej)

Jó megoldás:

  • A köröm van a figyelem középpontjában
  • A díszítés harmonikusan (mennyiségben, formában, témában és színben is) kiegészíti azt
StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság 2020 - Kezdő, 1. helyezett
StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság 2020 Kezdő, 1. helyezett StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Zoltay Szonja

Tippek a pontok növeléséhez

Minden versenyen megvannak a pontozásnak a kritériumai, amit fontos figyelembe venni a koncepció megalkotásakor, mert a plusz munka, ha jól van kivitelezve, akkor sok plusz pontot érhet.

Körömforma nehézségi foka - az építés precizitása:

Egy fotón sokszor csodásan mutat egy hagyományos hosszúságú és formájú köröm is, azonban ezekkel nehéz plusz pontokat bezsebelni, így érdemes egy technikásabb körmöt elkészíteni a magasabb pontok reményében. Fontos viszont, hogy csak akkor vállalkozz erre, ha azt nagyon precízen és pontosan tudod elkészíteni, mert egy különlegesebb forma rosszul elkészítve nem plusz, hanem mínusz pontokat fog jelenteni a versenyen.

A díszítés nehézségi foka – a díszítés precizitása:

Ugyanez mondható el a díszítésre, mint az építésre. Egy egyszerű, de pontosan elkészített díszítés több pontot érhet, mint egy nehezebb, de rosszul elkészített. Azonban érdemes plusz időt szánni rá és egy kicsit összetettebb díszítést varázsolni a körömre, mert ha precízen tudod elkészíteni, azt egészen biztosan értékelni fogják. Arra azonban itt is figyelj, hogy a túl sok díszítés, még akkor is, ha tökéletesen van kivitelezve, ronthat az összhatáson.

Az én Karácsonyom Plakátfotó verseny - Profi, 2. helyezett
Az én Karácsonyom Plakátfotó verseny Profi, 2. helyezett StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Márki-Hefler Bernadett

Változatos technikák – egyensúlyra törekvés:

Értékelési szempontból mindenképpen érdemes többféle anyagot használnod, hiszen ezeket szintén plusz pontokkal jutalmazhatják. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak akkor készülhet egy csodás, dobogóra esélyes köröm, ha több anyagot használsz a díszítésnél, de ha az aktuális tudásod lehetővé teszi a megfelelő kivitelezést, akkor bátran tervezz a körömre több anyagból díszítést!

Az én Karácsonyom Plakátfotó verseny - Közönségdíj
Az én Karácsonyom Plakátfotó verseny, Közönségdíj StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Kiss Ria

Időbeosztás

Ezzel sokaknak meggyűlik a baja, de csak akkor lesz az a plakát tökéletes, ha rászánod az időt a megtervezésre és a megalkotásra is. Csakúgy, mint a körömre. Ez nem 1 órás munka, hanem sokkal-sokkal több. Szánj rá bőven időt és energiát és ha nem a saját kezedre készíted a körmöket, akkor a modelleddel is időben tisztázd, hogy ez bizony több órás elfoglaltság lesz. Nem csak az építés, de a fotózás is.

Semmiképp nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a munkát és a plakát beküldését sem, (kiváltképp akkor, ha nyomtatott formában kérik a munka beérkezését), mert ha a rossz időbeosztás miatt csúszol le a határidőkről, akkor nem csak kárba vész a befektetett idő és energia, de a kedved is elmegy egy következő versenytől.

A feladat nem könnyű, de a fent leírtak betartásával jó esélyekkel indulhatsz bármelyik plakátfotó versenyen. Nézd meg aktuális versenyeinket és merj bátran alkotni! Korábban már írtunk a műköröm építő versenyekről, szóval ha élő versenyre neveznél, mindenképp javasoljuk arra is a megfelelő felkészülést. Amíg a kreativitás és a harmónia jellemzi a munkádat addig, a helyezéstől függetlenül is, már nyertes vagy!

StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság 2021
A 2021-es StudioFlash Őszi Plakátfotó Bajnokság Szalon, helyezés nélkül StudioFlash Oktatóközpont // Köröm: Frank Valéria
Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 2 értékelés | Átlag értékelés: 5
StudioFlash hírlevél
Maradj velünk kapcsolatban!

Hasznos tanácsokért, érdekességekért, újdonságokért iratkozz fel hírlevelünkre, és webáruházunkban felhasználható 5%-os kuponnal jutalmazunk.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

Hozzászólások

Jelenleg még nem érkezett hozzászólás a témában!

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom? Nem építek, csak gél lakkozok! Lehet sikeres a műkörmös vállalkozásom?
Kristóf Csilla | 2023-06-20

Lehet-e sikeres a műkörmös vállalkozásod csak gél lakkozással? Ismerd meg stratégiáinkat, hogyan kommunikálj vendégekkel, ha nem szeretsz körmöt építeni! Tovább >>

FlashTalkMűköröm
Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre Műköröm tippek - gyorsulj fel műkörmösként. Tanácsok a hatékonyságnövelésre
Pantoleon Aliki (Alice) | 2023-06-20

Növeld a hatékonyságod műkörmösként! Műköröm tippek az eszköz- és anyagválasztásról, csiszológépes technikákról a minőség megőrzése mellett, ami ugye a legfontosabb. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük? Köröm pihentetése, Gyenge köröm, Köröm eltávolítása? Na mi a közös bennük?
Kristóf Csilla | 2023-06-06

Kell-e pihentetni a körmöt? Ez a probléma egyidős a körmözéssel. Most ezt a témát fogjuk alaposan kivesézni. Megnézzük miért is lehet gyenge az a köröm valójában. Tovább >>

FlashTalkMűkörömGél lakk
Legolvasottabb bejegyzések
Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság Szempilla lifting - Árak, Kellékek, Tartósság
Janó Szilvia | 2019-07-28

Mi az a szempilla lifting? És hogyan érhetjük el vele a látványos nyitott szem hatást? Most alaposan kivesézzük ezt a technikát. Gyertek, emeljétek velem a pillákat! Tovább >>

MűszempillaMűszempilla alátétMűszempilla ragasztó
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről Amit a vendégnek tudni kell a műszempilla építésről és viselésről
Janó Szilvia | 2018-09-22

Új vendég esetén a műszempilla építés előtt nagyon fontos az igények felmérése és a megfelelő tájékoztatás az építésről és a szempillák viseléséről. Tovább >>

Műszempilla
Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell
Koszta Dóra | 2019-03-23

A porcelán egy fantasztikus műkörmös alapanyag. Sokan ezt nem látják be, bár sok pozitív tulajdonsága van. A cikkben bemutatunk párat és építünk egy porcelán körmöt Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren A megerősített gél lakk technikáról feketén-fehéren
Kristóf Csilla | 2020-03-22

A megerősített gél lakk technikája egy remek eljárás! A blogban gyönyörű képeken és hasznos leírásokon keresztül végigvesszük születését, előnyeit és hátrányait Tovább >>

Gél lakk
Összes blog, témák szerint