ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

+36 (70) 326 4014

OKTATÁSI KÖZPONT

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON

naponta frissülő hasznos tartalom

WEBÁRUHÁZ

15000 Ft fölött ingyen szállítunk!

StudioFlash Szakmai blog

Koszta Dóra

Egy műkörmös titokzatos allergiájának története

Írta: | | << Vissza az összes blogtémához

Hozzászólások: 13

Vele történt: Dudás Brigitta – végzett műköröm OKJ-s tanulónk

Sziasztok! Szeretném veletek megosztani az allergiám történetét! Pont egy éve kezdtem el ezt a gyönyörű kreatív szakmát. Sajnos az elmúlt hetekben, könnyek között arra kellett gondolnom, hogy ennek a karriernek vége!

De hogy is kezdődött? Talán fél éve elvállaltam egy kedves barátnőmet, aki minden áron porcelán körmöket szeretett volna. Sajnos a munka 6 órába telt, mert nem egy volt az elképzelésünk a műköröm hosszát illetően, többször kellet építeni, mert ő rövid körmöt akart, de lett belőle L-es méretű, higiéniai szabályokat betartva és minden mást, amit az iskolában tanultam. Másnap szörnyű viszketést tapasztaltam a kezemen. Jártas vagyok az allergiában, így rögtön tudtam, hogy ez is az lesz! Logikusan a porcelánra gondoltam! Eltávolítottam minden porcelánt, eszközöket, reszelőket, amik bármilyen formában is kapcsolódtak a porcelánhoz.
Gondoltam ezzel mindent le is tudtam...

Idegi alapon?

De nem... Általában egy hónapban 2 hetet dolgozok, mivel van egy másik állásom is, sajnos csak így fér bele az időmbe. Szóval 2 hét alatt be is gyógyult a kezem. Majd ismét következett a húzós két hét vendégekkel tele! Nyugodt szívvel kezdtem bele a munkába, hiszen mi probléma lehetne. Már az első munkanap után tapasztaltam éjszaka az elviselhetetlen viszketést, próbáltam a kezemet hűteni jeges vízzel, mert már annyira be volt dagadva, hogy nem tudtam ökölbe szorítani a kezem. Irány a bőrgyógyászat! Persze nálunk úgy van, hogy kb. 2 hetes várakozási idő van, így csak később kaptam időpontot a doktornőhöz. Természetesen addigra elmúlt, így megmutatni nem tudtam, de egyértelműen el tudtam magyarázni, hogy mi történt és hogyan. Kedves doktornőtől kaptam egy kenőcsöt, aki azt mondta, hogy ő tudja mi ez, mert sok körmös páciense van, akiknél ugyanez a probléma. Elmondása szerint ez allergia és idegi alapon, szigorúan csak melegben jön elő... Ám legyen!

A csoda krém

Ismét következett a 2 hét műkörmözés és a probléma ismét előjött. Rutinosan elkezdtem használni a csoda krémet, amit kaptam, de mondanom se kell, se a viszketést, se a fájdalmat nem enyhítette. Gondoltam, így akut problémával rá török a doktornőre, hogy nézze meg még tomboló fázisban. A doktornő pontosan ugyanazt mondta, amit az első alkalommal, mire én fennhangon közöltem vele, hogy pedig a krém az semmit nem ér. Erre közölte velem, hogy lehet allergia tesztet csinálni, meg lehet gyógyszert is szedni, de inkább csak kenje kicsit másképpen, mint először mondta.

Munka után előjött a műkörmös allergiám

Ismét eltelt 2 hét, kezem rendbe jött, kezdődik a meló. A probléma ismét jelentkezett. Emlékszem, hajnali kettőkor tört rám a viszketés és a fájdalom. Már sírtam és azon gondolkodtam, hogy abba kell hagyni a műkörmözést, mert már elviselhetetlen a fájdalom és nehezen gyógyul és már nagyon csúnya a kezem. Akkor éjszaka elővettem okos kis telefonom és átolvastam az éjszakát blogokat, orvosi véleményeket, kollégák tapasztalatát, mindent keresve. Sok baromságot olvastam és persze sok hasznos dolgot is.

A műkörmös allergiám másnap

Elkezdtem saját magam utána járni a dolgoknak, először márkát váltottam. Jól felszerelt kis üzemem van, gondolhatjátok mi pénz volt márkát váltani, de gondoltam nem számít. Sajnos nem használt, a probléma ismét jelentkezett. Ilyenkor mindig meg kellett várnom, hogy elmúljon teljesen az allergia tünetei, hogy a tesztelésem sikeres legyen. Következő lépés az előkészítő folyadékok lecserélése volt és minden más folyékony dolog az asztalomon, körömlakklemosó, fixáló, fertőtlenítők stb. de a probléma ismét előjött, semmi nem segített.

Nem akarom abba hagyni


Ezek után elrohantam egy másik orvoshoz, szinte könyörögve, hogy segítsen, mert nem akarom abba hagyni, szeretem a körmözést. Hát nem volt valami kedves, meg sem nézett.
Újra leültem gondolkodni. Kerestem az okokat. Porcelán esetében kijött az allergia, de nem múlt el az anyag elhagyása után sem. Zselé pedig 12 éve van az ujjamon, ugyan más márkájú, mint amivel elkezdtem dolgozni, de mikor átváltottam rá, a probléma nem szűnt meg. Előkészítő folyadékok cseréje után is tapasztaltam a problémát.

A műkörmös allergiám hajnali kettőkor

A műkörmös allergiám hajnali kettőkor 2

Sajnos semmi nem vált be, akkor most kell befejezni... De utoljára meg egyszer megpróbálom! Első vendég - kicsi köröm töltés. Míg a géppel reszeltem, kesztyűt viseltem, majd portalanítottam, ezután levettem a kesztyűt és kesztyű nélkül folytattam a munkát. Második vendég - hosszú hegyes köröm töltés, a kesztyű egészen az előkészítő folyadékig rajtam volt. Az allergia éjszaka megint előtört!

A műkörmös allergiám egy héttel a történttek után

Ismét elővettem éjszaka a telefonom és ekkor találtam rá a LATEX allergiára. Nézegettem a képeket és iszonyú nagy volt a hasonlóság a képek és az én sebeim között. Másnap elrohantam az orvoshoz, aki persze közölte velem, hogy ilyenkor nem tudják megcsinálni az allergia tesztet, mert meleg van, majd szeptemberben... hát köszi.

Felhők felett járok


Következő napra vártam egy vendéget, gondoltam most vagy soha! Az aktuális sebeket leragasztottam, majd kesztyű nélkül estem neki a munkának. Le sem poroltam magam, a zselét többször a kezemre kentem direkt, de még a folyadékokat is, ha már lúd legyen kövér alapon. Eljött az éjszaka, rettegtem, izgultam, féltem, de reménykedtem, majd gyorsan elaludtam és reggel az órám csipogására keltem! Se viszketés, se égő érzés, se duzzanat, se semmi! Felhők felett járok!
Értékeld 1-5-ig, mennyire tetszett az oldal
Eddig 11 értékelés | Átlag értékelés: 4.6

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hasznos tanácsok, érdekességek, újdonságok. Most azonnali tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!

Neved

E-mail

Hozzászólások

Zsanett
2019-01-22 17:17

Szia

Nekem ugyan ilyenek a kezeim ilyen sebesek,de nem tudom,hogy a gél lakktól vagy az elemes ledlámpától ami úgy néz ki mint egy kis elemlámpa!nagyon durván viszket és fáj és a bőr is válik le!
Segítséget előre is köszönöm! :)

Válasz erre

Raidl-Szőke Szilvia
2019-01-22 22:21

Szia Zsanett!

Sajnos a tünetekből nem derül ki, hogy mire vagy allergiás, hiszen bármi okozhat ugyanilyen tüneteket. A blogban szereplő tanulónknak latex allergiája van, de ha pl. az előkészítő folyadékra allergiás valaki, attól is nézhet ki ugyanígy a keze.
Az allergia okozójának a kiderítése, mindig egy nehéz, hosszadalmas folyamat. Lehetsz érzékeny az előkészítő folyadékokra, magára a géllakk valamelyik összetevőjére, bőrolajra, fertőtlenítőre stb. Csak úgy tudod kiszűrni, ha külön-külön egyenként kipróbálod és megfigyeled, hogy melyiknél jön elő.
Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Raidl Szőke Szilvi
Mester oktató

Válasz erre

Zsanett
2019-01-23 17:22

Köszönöm szépen a választ! :)

Válasz erre

Annamária
2019-04-26 15:18

Kedves Zsanett!
Én laikus műkedvelőként most már magam készítem a körmeim. Korábban körmöshöz jártam. Kb. 3 hónapja a kisfiam 3 hós kora körül kezdődött ugyanezekkel a tünetekkel. Egy-két hónapig kínlódtam, próbálkoztam. Mindenféle hypoallergén zselét kipróbáltam. Elmentem bőrgyógyászhoz, miután a neten utána olvastam. 100%-ra vettem, hogy a zselére, géllakkokra vagyok allergiás. Elküldtek standard epikután tesztre. Negatív lett. Azt hittem, az akrylátokra vagyok allergiás. Vissza mentem a bőrgyógyászhoz, hogy fogászati sort tetessek fel. Abban vannak az akrylátok. Két okból nem javasolta: egyrészt, mert nem ezzel foglalkozom, másrészt pedig mert egy éven belül nem igen raknak fel másik tesztet. Úgy jöttem el, hogy itt nem lesz már műköröm. Elkezdtem sima lakkokat használni. A tudatom tele volt azzal, hogy másnapra lepattogzik az egész. Gondoltam javítunk a helyzeten, teszek alá nail prepet.... Így is történt, majd a horror árú CND sima lakkal pirosra festettem. Éjszaka iszonyat viszketésre ébredtem. Még akkor le is mostam. Rá kellett jönnöm, hogy nem a zselére, hanem az előkészítőre vagyok allergiás. Melyik összetevőjére, azt nem tudom. Egy héttel később, a fogorvos sógornőm elmesélte, hogy ő a primertől viszket és hámlott le a bőre. Ő tiszta alkoholt használ. Majd rávilágított arra, hogy ha az akrylátokra volnék allergiás, akkor már régen kiderült volna, hiszen van fehér tömésem. Szóval sajnos az egészségügyben nem sikerült utána járni, konkrétan mi allergizál. Azóta megint van fent zselé és géllakk. Úgy tűnik, rendben vagyok.

Válasz erre

Egy valaki
2019-05-02 19:56

Nekem is nagyon sokan mondták hogy sima al koholt hasznaljak

Válasz erre

Andrea
2019-01-31 10:31

Kedves Brigitta!

nekem a géllaktól is és a porcelántól is (már kiszűrtük) ugyanilyen tüneteim vannak. Segítenél mi az az alapanyag amit kipróbálhatnék.nagyon szeretném, de a viszketés, a hólyagocskák miatt nem tudom.köszönöm válaszodat, köszönöm, Andrea

Válasz erre

Raidl-Szőke Szilvia
2019-01-31 10:53

Kedves Andrea!
Első körben megnézném, hogy biztosan minden géllakkra és porcelánra így reagálsz-e (2-3 márkát érdemes lenne kipróbálni, hiszen összetételben lehetnek eltérések). Ha igen, akkor még az akrilgélekkel próbálkoznék, mert van olyan tapasztalat, hogy porcelán allergiásoknál az működött.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel:
Raidl Szőke Szilvi
Mester oktató

Válasz erre

Egy valaki
2019-05-02 19:55

Nekem ugyan ez csak én egyből leszedtem a körmeimet zsemlével készítem és váltottam porcelanra de ugyan olyan volt mint amikor zsemlével csináltam én orvoshoz nem mentem vele hanem itthon egy sima testápoló val kezdtem el kenni és kb két nap alatt elmúlt nekem is úgy volt hogy aludni nem tudtam csak ha hideg vízbe martotam a kezem volt hogy sírva keltem, amikor mosogatás vagy fürödtem akkor égetett a melegtől és én inkább észt abba hagytam pedig nagyon szeretem csinálni.

Válasz erre

Egy valaki
2019-05-02 19:58

Bocsanat ott él rontottam zselével készítettem

Válasz erre

dóra
2019-08-17 12:47

sziasztok de az nemderült ki mit használ az allergiára

Válasz erre

Koszta Dóra
2019-08-17 16:50

Szia! Sajnos az allergiás bőrtünetekre nem nagyon használnak a “házi praktikák” és a recept nélküli készítmények. Teljesen csak akkor múlik el, ha a szervezetünk nem találkozik többet az allergénnel, a már meglévő tüneteken pedig az orvos álltal felírt készítmények tudnak enyhíteni.

Válasz erre

Urbanovics Klaudia
2019-08-28 15:40

Sziasztok!

Én régóta körmzök minden nap, napi 11 órában, viszont 10 hónapja egy új szalonba kerültem. Az első 2 hónapban nem volt semmi baj, utána elkezdett zsibbadni a nyelvem, égett az egész bedagadtak az ujjaim, hámlottak és pokolian viszkettek!Idővel a nyelvzsibbadás emúlt, de aztán ismét előjött ég az egész mint mikor megégeted a nyelved, az egész nyálkahártyám belülről,száraz ...... a viszketés az alkaromig is leterjedt. Én cérna kesztyűt használok, nem latexet pont mert félek a latex allergiától. Porcelánnal nem dolgozok.
Segítsetek, nagyon sok az anyag amit használok nemtudom mindet tesztelni, de nagyon aggódok, hogy esetleg nagy baj lesz belőle..... biztos hogy azoktól van az allergiám igaz? tapasztalt már valami nem csak a kezén de a szájában is allergiás reakciót körmös anyagoktól?

Válasz erre

StudioFlash Oktatóközpont
2019-08-28 16:03

Facebook oldalam

Szia!

Az allergiás reakciók közé tartoznak a nyálkahártyán megjelenő tünetek is. Nem akarlak ijesztgetni, de ezzel nem szabad játszani, mert könnyen kialakulhat olyan mértékű duzzanat is, ami elzárhatja a légutakat és akár fulladáshoz is vezethet. Ez leginkább gyógyszerallergiánál fordul elő, de más típusnál sem kizárt. Azonnal orvost javaslok!

Válasz erre

Írj egy hozzászolást *

Neved *

E-mail címed *

Neved a Facebookon

Hozzászólás beküldése

A legújabb bejegyzések
Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek Műköröm - Hitek és Tévhitek - Körömösöknek és Vendégeknek
Koszta Dóra | 2019-08-23

A műkörmös szakmában és szakmáról nagyon sok a tévhit, persze főként az információ hiány az ok. Most átnézzük a legtöbbeket érdeklő kérdéseket és eloszlatjuk őket! Tovább >>

MűkörömKézápolás
Balerina köröm, a legkedveltebb körömcsoda Balerina köröm, a legkedveltebb körömcsoda
Surman Andrea | 2019-06-17

Tudtad, hogy a Balerina Köröm reszelésénél első lépésben az alsó párhuzamot reszeljük és csak utána az oldalsót? Mutatjuk a teljes készítés lépéseit, tarts velünk! Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell Porcelán köröm – Minden amit a porcelán körömépítésről tudnod kell
Koszta Dóra | 2019-03-23

A porcelán egy fantasztikus műkörmös alapanyag. Sokan ezt nem látják be, bár sok pozitív tulajdonsága van. A cikkben bemutatunk párat és építünk egy porcelán körmöt Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Legolvasottabb bejegyzések
Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után Körömtrendek 2019 – Mi lesz a köröm divat 2018 után
Ludányi Fanni | 2018-11-07

Mutatjuk mik lesznek a 2019 év legújabb körömtrendjei. 2018 után izgalmas évünk lesz a köröm divatban és műköröm formákban, legyen tél, nyár vagy éppen ősz. Tovább >>

KörömtrendekMűköröm
A műkörmös és a fertőtlenítés - Horror tanmese megtörtént esetből A műkörmös és a fertőtlenítés - Horror tanmese megtörtént esetből
Raidl-Szőke Szilvia | 2017-07-05

Mindig az az unalmas eszköz és kézfertőtlenítés... Az órán is utáltam, mindig rám szóltak, ha kihagytam. A cikkből egyértelműen kiderül miért szólunk rátok! Tovább >>

Műköröm
Az allergia és a műszempilla - erre figyelj! Az allergia és a műszempilla - erre figyelj!
Kuti Ágnes | 2016-08-17

Ha tudod, hogy vannak általános allergiás tüneteid és műszempillát akarsz felrakni, légy nagyon körültekintő! Íme egy esettanulmány, én így jártam! Tovább >>

AllergiaMűszempillaMűszempilla ragasztó
Műkörömépítés: Tip vagy sablon? Műkörömépítés: Tip vagy sablon?
Raidl-Szőke Szilvia | 2016-11-17

Tényleg elavult a tip? Milyen esetekben kell tippel és milyen esetekben sablonnal körmöt építeni? Egyáltalán ki dönti ezt el? Szilvi eloszlatja a tévhiteket! Tovább >>

Műköröm
Tökéletes mosolyvonal titka: A szép francia műköröm Tökéletes mosolyvonal titka: A szép francia műköröm
Raidl-Szőke Szilvia | 2017-05-27

A mosolyvonal kialakítása az egyik legnehezebb feladat a kezdő körmösnek. Nélküle szinte lehetetlen a francia köröm készítése zseléből vagy porcelánból. Tovább >>

MűkörömMűköröm képzés
Összes blog, témák szerint

Keresés az oldalon

Magánoktatás

MAGÁNOKTATÁS
StudioFlash beiratkozásBeiratkozás:

1027 Bp., Margit krt. 48. 1.em./7.
(11-es kapucsengő)
H - P: 09.00 - 17.00

+36 (70) 326 4014
+36 (1) 400 7398

info@studioflash.hu

Térkép >>

Ügyfélszolgálat
Bornemissza Zsófia
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Bornemissza Zsófia

Oktatásszervező
Ludányi Fanni
(70) 326 4014 | (1) 400 7398

Ludányi Fanni

Hírlevélfeliratkozás

Most azonnal hasznos tippeket-tanácsokat küldünk a választott szakmáidban!
Iratkozz fel: